babka szafranowa

Babka szafranowa

Ciasta

Metoda przygotowania babki szafranowej jest identyczna jak w przypadku babki warszawskiej. Aby przygotować ciasto, należy najpierw przygotować rozczyn z 0,5 litra mleka, drożdży, 1 łyżki cukru i 1 litra mleka, a następnie postawić go w ciepłym miejscu, aby wyrosło. Następnie należy ubić jaja z żółtkami i cukrem do białości, dodać do rozczynu, wsypać mąkę i sól oraz dodać mleko, aby uzyskać odpowiednią gęstość. Ciasto należy dokładnie wyrabiać, dodać zapachy i rum, a następnie dodać roztopione masło, gdy ciasto odstaje od ręki. Po dokładnym wymieszaniu, ciasto należy postawić do wyrośnięcia, a następnie rozłożyć do formy do połowy wysokości i pozostawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie, należy wstawić je do pieca i piec przez 45-50 minut. Po upieczeniu i przestudzeniu, babę można posypać cukrem pudrem lub ulukrować.

Składniki:

• 12 dkg drożdży
• 1 litr mleka
• 20 żółtek
• 10 jaj całych
• 60 dkg cukru
• 4 litry mąki
• 2 szklanki sklarowanego masła
• 1 łyżeczka soli
• Wygotowany w mleku lub namoczony w spirytusie szafran
• wanilia

Chłodnik z ogórków

Oto przepis na chłodnik z ogórków, bardzo popularny w polskiej kuchni: Ogórki umyj, obrób na tarce o grubych oczkach lub pokrój na drobne kawałki. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. W misce połącz jogurt…

Placki ziemniaczane po zbójnicku

Placki ziemniaczane z sosem grzybowym

Sposób przygotowania placków ziemniaczanych po zbójnicku: Ziemniaki ścieramy na tarce lub maszynce, odcedzamy dodajemy do masy ziemniaczanej startą cebulę oraz resztę składników: śmietanę, mąkę, jajko, sól i pieprz do smaku. Wszystko razem mieszamy na jednolitą…

Bigos wegetariański

Oto przepis na bigos wegetariański: W dużym garnku rozgrzej trochę oleju roślinnego i podsmaż cebulę oraz czosnek przez kilka minut, aż staną się miękkie i lekko złociste. Dodaj starte marchewki do garnka i smaż przez…

Zupa ogórkowa

Oto prosty przepis na zupę ogórkową: Ogórki kiszone pokrój w drobną kostkę, a cebulę posiekaj. Ziemniaki i marchewki obierz i pokrój w kostkę. W dużym garnku rozgrzej masło i zeszklij na nim posiekaną cebulę. Dodaj…

Rolady z kurczaka

Przygotowanie rolad z kurczaka jest dość proste – w celu uzyskania 4 pojedynczych piersi z kurczaka, należy każdą podwójną pierś przeciąć na pół. Jeden kawałek zostawiamy na później – przyda się do przygotowania nadzienia. Następnie…

Bigos z młodej kapusty

Oto przepis na bigos z młodej kapusty: Na dużą patelnię lub garnku wlej odrobinę oleju roślinnego i podsmaż boczek na złoty kolor. Następnie dodaj kiełbasę i smaż przez kilka minut, aż się zarumieni. Wyjmij je…