Babka szafranowa

Metoda przygotowania babki szafranowej jest identyczna jak w przypadku babki warszawskiej. Aby przygotować ciasto, należy najpierw przygotować rozczyn z 0,5 litra mleka, drożdży, 1 łyżki cukru i 1 litra mleka, a następnie postawić go w ciepłym miejscu, aby wyrosło. Następnie należy ubić jaja z żółtkami i cukrem do białości, dodać do rozczynu, wsypać mąkę i sól oraz dodać mleko, aby uzyskać odpowiednią gęstość. Ciasto należy dokładnie wyrabiać, dodać zapachy i rum, a następnie dodać roztopione masło, gdy ciasto odstaje od ręki. Po dokładnym wymieszaniu, ciasto należy postawić do wyrośnięcia, a następnie rozłożyć do formy do połowy wysokości i pozostawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie, należy wstawić je do pieca i piec przez 45-50 minut. Po upieczeniu i przestudzeniu, babę można posypać cukrem pudrem lub ulukrować.

Składniki:

• 12 dkg drożdży
• 1 litr mleka
• 20 żółtek
• 10 jaj całych
• 60 dkg cukru
• 4 litry mąki
• 2 szklanki sklarowanego masła
• 1 łyżeczka soli
• Wygotowany w mleku lub namoczony w spirytusie szafran
• wanilia

Opublikowano
Umieszczono w kategoriach: Ciasta