baranina

Baranina z ryżem i cytryną

Dania z baraniny

baranina 1 kg
2 cytryny
1 cebula
250 g masła
ryż 500 g
sól, pieprz

Mięso oczyścić, pokroić na porcje. Cebulę posiekać, z cytryn wycisnąć sok. Cebulę i mięso włożyć do garnka, zalać sokiem z cytryn i dusić aż zostanie wchłonięty, wtedy dodać masło i dusić dalej do zrumienienia mięsa. Oprószyć solą i pieprzem. Wlać ½ l wody i dusić aż mięso będzie miękkie. Mięso wyjąć z garnka, a do powstałego sosu wsypać ryż i ugotować. Gdy ryż będzie miękki, włożyć mięso z powrotem, by się ogrzało. Podawać gorące, układając ryż na spodzie talerza, a na ryżu mięso. Przybrać plasterkami cytryn.

Zupa cebulowa

zupa cebulowa

Oto przepis na zupę cebulową: Pokrój cebule na cienkie plasterki. W dużym garnku rozgrzej masło i oliwę na średnim ogniu. Dodaj cebulę i smaż ją przez około 15-20 minut, aż stanie się miękka i lekko…

Sos beszamelowy

Sos beszamelowy

3 szklanki przegotowanego zimnego mleka, łyżka posiekanej cebuli, 2 łyżki masła, 3-4 łyżki mąki, sól, pieprz, zielenina Masło rozgrzewamy w rondlu, wkładamy cebulę, smażymy, aż będzie szklista, następnie wsypujemy mąkę, smażymy mieszając, aż mąka nabierze…

Rogaliki drożdżowe

rogaliki drożdżowe

Aby przygotować ciasto na rogaliki drożdżowe, należy zrobić rozczyn z drożdży, 0,5 l mleka, 4 szklanek mąki i łyżeczki cukru, a następnie postawić go do wyrośnięcia. Gdy rozczyn wyrośnie, należy dodać ubite jaja na parze…

Schab pieczony

schab pieczony

Sposób wykonania prostej i smacznej potrawy jaką jest pieczony schab: Obrany czosnek drobno posiekać, wymieszać z pozostałymi przyprawami. Kawałek ok 2 kg schabu bez kości natrzeć powstałą masą, odstawić na noc do lodówki nakryty folią….

Forszmak zapiekany

forszmak zapiekany

Żeby przygotować forszmak zapiekany potrzebować będziemy gotowaną lub smażoną baraninę, wołowinę, lub, cielęcinę bądź też śledzie (najpierw wymoczone, oczyszczone od skory i ości). Mięso należy przepościć przez maszynkę do mięsa z siatką z gęstymi oczkami….

Tradycyjny chłodnik bułgarski

chłodnik bułgarski

Tradycyjny bułgarski chłodnik, znany jako tarator, to orzeźwiające danie idealne na gorące dni. Charakteryzuje się kremową konsystencją opartą na jogurcie, z ogórkami, czosnkiem i świeżymi ziołami. Oto przepis na przygotowanie tego pysznego chłodnika: Składniki: 500…