barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński

Zupy

Składniki:

0,5 kg buraków
1 puszka koncentratu pomidorowego
0,1 kg fasoli białej
2 marchewki
1 pietruszka
1 seler
0,2 kg ziemniaków
0,2 kg kapusty włoskiej
125 ml kwasu buraczanego
2 ząbki czosnku
mąka, śmietana, cukier, bulion lub woda

Sposób przygotowania:

Fasolę namoczyć na noc, ugotować do połowy miękkości (można zastąpić fasolą z puszki). Warzywa obrać następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach poddusić na maśle, kapustę posiekać, buraki obrać zetrzeć na tarce o dużych oczkach, ziemniaki obrać pokroić w kostkę, kapustę poszatkować. Warzywa zalać wodą lub bulionem i gotować jak zaczną mięknąć dodać kapustę i fasolę. Pod koniec dodać przecier i kwas burakowy oraz czosnek przetarty przez praskę. Wlać śmietanę z mąką doprawić solą i cukrem.

Forszmak zapiekany

forszmak zapiekany

Żeby przygotować forszmak zapiekany potrzebować będziemy gotowaną lub smażoną baraninę, wołowinę, lub, cielęcinę bądź też śledzie (najpierw wymoczone, oczyszczone od skory i ości). Mięso należy przepościć przez maszynkę do mięsa z siatką z gęstymi oczkami….

Knedle z truskawkami

Knedle z truskawkami to smaczne danie, które można podać jako deser lub słodką przekąskę. Oto prosty przepis na knedle z truskawkami. Obierz ziemniaki i ugotuj je w osolonej wodzie do miękkości. Następnie odcedź je i…

Bigos ze śliwkami

Bigos ze śliwkami

Bigos ze śliwkami to tradycyjne danie kuchni polskiej, które charakteryzuje się złożoną kompozycją smaków i aromatów. Ten pyszny i pożywny posiłek zawsze smakuje najlepiej, gdy jest przygotowany z najwyższej jakości składników. Oto przepis na bigos…

Zupa grzybowa klasyczna

Jeśli używasz świeżych grzybów, oczyść je, opłucz i pokrój na plasterki. Jeśli używasz suszonych grzybów, namocz je w ciepłej wodzie przez około 20 minut, a następnie odcedź i pokrój na mniejsze kawałki. W dużym garnku…

Schab z suszoną śliwką

schab

składniki: 1 kg schabu bez kości 200 g suszonych śliwek 100 ml czerwonego wina 2 łyżki smalcu 1 ząbek czosnku majeranek sól, pieprz sposób przygotowania: Schab umyć, natrzeć solą, pieprzem, majerankiem i roztartym czosnkiem. Odstawić…

Rogaliki drożdżowe

rogaliki drożdżowe

Aby przygotować ciasto na rogaliki drożdżowe, należy zrobić rozczyn z drożdży, 0,5 l mleka, 4 szklanek mąki i łyżeczki cukru, a następnie postawić go do wyrośnięcia. Gdy rozczyn wyrośnie, należy dodać ubite jaja na parze…