jak zrobić bigos wiejski

Bigos wiejski

Bigos

Jak przyrządzić smaczny bigos wiejski?
Najpierw należy opłukać fasolę, zalać ja zimną wodą i zostawić na noc.
Następnie odcedzić, zalać wrzątkiem i ugotować, co trwa ok. 1 godz i odcedzić.
Kapustę odcisnąć i jeśli jest zbyt długa, to trochę pokroić, ale nie za bardzo.
Boczek pokroić w kostkę, przełożyć razem z kapustą do rondla, zalać niezbyt dużą ilością wrzącej wody (tyle, żeby tylko ledwie przykryła całość) i zagotować pod przykryciem. Następnie zmniejszyć ogień i dusić około 50 minut.
Śliwki suszone namoczyć i pokrajać w paseczki ( świeże śliwki należy je wypestkować i również pokroić w paseczki).
Kiełbasę pokroić w kostkę, podsmażyć na 1 łyżce smalcu.
Dodać do kapusty śliwki, fasolę, kiełbasę, dusić kilka minut, doprawić solą, pieprzem, majerankiem i kminkiem. Przyprawiać delikatnie, bo dopiero na drugi dzień będzie coś można powiedzieć o faktycznym smaku bigosu.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na 2 łyżkach smalcu, dodać mąkę, lekko zrumienić i połączyć z kapustą.
Na końcu dodać zahartowaną śmietanę, szczyptę cukru, wymieszać.
Odstawić z ognia, a kiedy wystygnie, włożyć do lodówki.
Na drugi dzień podgrzać, sprawdzić czy jest dobrze doprawiony, ewentualnie dosmaczyć. Znów ostudzić i do lodówki.
Na trzeci dzień bigos wiejski jest gotowy.

Składniki potrzebne do przyrządzenia bigosu wiejskiego:

50 dag kapusty kiszonej
10 dag fasolki perłowej
15 dag kiełbasy podsuszanej
15 dag boczku wędzonego
3 dag śliwek suszonych (lub 10 dag świeżych węgierek)
1 cebula
3 łyżki smalcu
2 łyżki mąki,
3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
sól, pieprz, majeranek, kminek, szczypta cukru

Bigos ze śliwkami

Bigos ze śliwkami

Bigos ze śliwkami to tradycyjne danie kuchni polskiej, które charakteryzuje się złożoną kompozycją smaków i aromatów. Ten pyszny i pożywny posiłek zawsze smakuje najlepiej, gdy jest przygotowany z najwyższej jakości składników. Oto przepis na bigos…

Pasztet bez pieczenia

Pasztet

Składniki: 40 dag wątróbki z drobiu, 40 dag chudego boczku wędzonego 40 dag ugotowanego mięsa drobiowego, kilka łyżek masła, 5-6 ząbków czosnku, sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Na głębokiej patelni topimy 3-4 łyżki masła…

Naleśniki z dżemem i śmietaną

naleśniki z dżemem

Do miski wlewamy mleko, następnie wsypujemy cukier i wbijamy jajka. Dosypujemy mąkę i mieszamy trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji. Na następnie na rozgrzany na patelni olej nalewamy chochelką masę na naleśniki. Smażymy z obu stron….

Knedle z mięsem

Knedle z mięsem to sycące danie, które może stanowić samodzielne danie lub być częścią obiadu. Oto prosty przepis na knedle z mięsem. Obierz ziemniaki i ugotuj je w osolonej wodzie do miękkości. Następnie odcedź je…

Bigos z kapusty kiszonej

Oto przepis na bigos z kapusty kiszonej: Na dużym garnku lub rondlu rozgrzej trochę oleju roślinnego i podsmaż boczek na złoty kolor. Następnie dodaj kiełbasę i smaż przez kilka minut, aż się zarumienią. Wyjmij je…

Zabielana zupa z bułek

zupa z bułek

Do ugotowania zabielanej zupy z bułek potrzebujemy: 20 dag bułki suchej 2 litry wody lub wywar z warzyw 5 dag masła lub margaryny 20 dag śmietanki 2 żółtka zielenina sól Bułkę musimy  pokruszyć, dosuszyć w…