Chłodnik litewski

Chłodnik

Chłodnik litewski zwany też barszczem litewskim na zimno, to tradycyjna letnia zupa wywodząca się z Litwy. To orzeźwiające i pełne życia danie, popularne w wielu krajach Europy Wschodniej. Chłodnik litewski tradycyjnie podaje się na zimno, stąd nazwa „chłodnik”. Jest to idealna opcja na gorące letnie dni ze względu na orzeźwiające smaki i działanie chłodzące. Zupa ma piękny różowy kolor dzięki burakom, a kombinacja warzyw, kefiru lub maślanki i ziół nadaje jej wyjątkowy i pyszny smak.

Oto przepis na chłodnik litewski:

Buraki zetrzyj na tarce lub użyj maszynki do mielenia.

W dużej misce połącz utarte buraki, pokrojone ogórki i plasterki rzodkiewek.

Dodaj kefir lub maślankę do miski i dokładnie wymieszaj.

Dodaj kwaśną śmietanę i dobrze wymieszaj, aby składniki się połączyły.

Dopraw zupę solą i pieprzem według własnego smaku.

Przykryj miskę i wstaw do lodówki na co najmniej kilka godzin, aby zupa dobrze schłodziła się.

Przed podaniem posyp chłodnik litewski posiekanymi jajkami, koperkiem i szczypiorkiem.

Składniki:

  • 500 gramów gotowanych i obranych buraków
  • 500 gramów ogórków, obranych i pokrojonych w kostkę
  • 250 gramów rzodkiewek, pokrojonych w cienkie plasterki
  • 1 litr kefiru lub maślanki
  • 200 mililitrów kwaśnej śmietany
  • 2-3 ugotowane na twardo jajka, posiekane
  • Świeża koperek, posiekany
  • Świeży szczypiorek, posiekany
  • Sól i pieprz do smaku

Możesz dostosować przepis do swoich preferencji. Niektóre warianty obejmują dodanie gotowanych ziemniaków lub użycie jogurtu zamiast kefiru lub maślanki.

Chłodnik z ogórków

Oto przepis na chłodnik z ogórków, bardzo popularny w polskiej kuchni: Ogórki umyj, obrób na tarce o grubych oczkach lub pokrój na drobne kawałki. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. W misce połącz jogurt…

Bigos z młodej kapusty

Oto przepis na bigos z młodej kapusty: Na dużą patelnię lub garnku wlej odrobinę oleju roślinnego i podsmaż boczek na złoty kolor. Następnie dodaj kiełbasę i smaż przez kilka minut, aż się zarumieni. Wyjmij je…

Sos boloński

Aby przyrządzić sos boloński do rondla wlewamy odrobinę oleju, wrzucamy posiekaną cebulę, pokrojoną paprykę i startą na grubych oczkach tarki marchewkę. Wlewamy sok pomidorowy chwilę podduszamy. Partiami wrzucamy mięso mielone rozdrabniając je podczas smażenia. Na…

Chłodnik po polsku

Oto prosty przepis na tradycyjny chłodnik, popularny w kuchni polskiej i wielu innych krajach. Botwinkę dokładnie umyj, odetnij łodygi od liści. Łodygi pokrój na mniejsze kawałki, a liście posiekaj drobno. Ogórki, rzodkiewki, cebulę i czosnek…

Forszmak zapiekany

forszmak zapiekany

Żeby przygotować forszmak zapiekany potrzebować będziemy gotowaną lub smażoną baraninę, wołowinę, lub, cielęcinę bądź też śledzie (najpierw wymoczone, oczyszczone od skory i ości). Mięso należy przepościć przez maszynkę do mięsa z siatką z gęstymi oczkami….

Zupa grzybowa z kluskami ziemniaczanymi

zupa grzybowa

składniki 2 garście grzybów suszonych 1,5 l. wody, 3 kostki rosołowe grzybowe ok. 1 szklanki soku z kapusty kiszonej lub woda z obgotowanej kapusty na bigos 1/2 szklanki śmietanki ½ szklanki mąki pszennej 20 dag…