Chłodnik z ogórków

Chłodnik

Oto przepis na chłodnik z ogórków, bardzo popularny w polskiej kuchni:

Ogórki umyj, obrób na tarce o grubych oczkach lub pokrój na drobne kawałki.

Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj.

W misce połącz jogurt (lub maślankę) i śmietanę kwaśną. Dodaj sok z cytryny i wymieszaj.

Dodaj ogórki, cebulę, czosnek i koperek do miski z jogurtem. Wymieszaj wszystkie składniki.

Dopraw chłodnik solą i pieprzem do smaku. Możesz również dodać więcej soku z cytryny, jeśli lubisz bardziej kwaskowy smak.

Przykryj miskę i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę, aby chłodnik dobrze schłodził się i smaki się przegryzły.

Jeśli chcesz dodać dodatek w postaci chrupiących kawałków chleba, podsmaż je na patelni z odrobiną oliwy, aż staną się złociste i chrupiące. Możesz podać je jako dodatek do chłodnika.

Składniki:

  • 4 średnie ogórki
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 500 ml jogurtu naturalnego lub maślanki
  • 200 ml śmietany kwaśnej
  • Sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • Sól i pieprz do smaku
  • Opcjonalnie: 1-2 plasterki chleba razowego, pokrojonego w kostkę jako dodatek

Chłodnik z ogórków to doskonały pomysł na letnią przekąskę lub lekką kolację. Jest orzeźwiający i ma delikatny, kremowy smak. Możesz dostosować ilość składników do własnych preferencji smakowych.

Roladki wołowe po polsku

roladki wołowe

Żeby przyrządzić roladki wołowe po polsku należny najpierw rozbić plastry mięsa, posolić je, oprószyć pieprzem i odstawić na chwilę. Jedną kromkę chleba namoczyć, cebule zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, następnie poddusić na łyżce masła…

Zupa ogórkowa z ziemniakami

Zupa ogórkowa z ziemniakami to popularne danie w polskiej kuchni. Jest to kwaszona zupa, przygotowywana na bazie ogórków kiszonych lub kwaszonych. Oto prosty przepis na zupę ogórkową: W dużym garnku rozgrzej masło lub olej. Dodaj…

Zupa meksykańska

Oto przepis na zupę meksykańską, znaną jako sopa de tortilla: Rozgrzej piekarnik do 180°C. Pokrój tortille na cienkie paski i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop paski tortilli oliwą z oliwek i…

Schab z suszoną śliwką

schab

składniki: 1 kg schabu bez kości 200 g suszonych śliwek 100 ml czerwonego wina 2 łyżki smalcu 1 ząbek czosnku majeranek sól, pieprz sposób przygotowania: Schab umyć, natrzeć solą, pieprzem, majerankiem i roztartym czosnkiem. Odstawić…

Forszmak zapiekany

forszmak zapiekany

Żeby przygotować forszmak zapiekany potrzebować będziemy gotowaną lub smażoną baraninę, wołowinę, lub, cielęcinę bądź też śledzie (najpierw wymoczone, oczyszczone od skory i ości). Mięso należy przepościć przez maszynkę do mięsa z siatką z gęstymi oczkami….

Bigos z kapusty kiszonej

Oto przepis na bigos z kapusty kiszonej: Na dużym garnku lub rondlu rozgrzej trochę oleju roślinnego i podsmaż boczek na złoty kolor. Następnie dodaj kiełbasę i smaż przez kilka minut, aż się zarumienią. Wyjmij je…