Dip chrzanowo-twarogowy

Dip chrzanowo-twarogowy

Dipy

Przepis na dip chrzanowo-twarogowy jest dosyć prosty, potrzebne nam będą następujące składniki:

3 łyżki startego chrzanu
20 dkg półtłustego białego twarogu
3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
1 żółtko
1 łyżka posiekanego szczypiorku
cukier i sól do smaku

Twaróg należy zmiksować ze śmietaną, następnie dodać chrzan, żółtko oraz szczypiorek.
Wszystko razem dokładnie wymieszać. Posolić i pocukrzyć do smaku.
Gdyby dip chrzanowo-twarogowy był za gęsty dodać kwaśnej śmietany.
Można podawać również do ugotowanych w mundurkach ziemniaków.

Bigos ze śliwkami

Bigos ze śliwkami

Bigos ze śliwkami to tradycyjne danie kuchni polskiej, które charakteryzuje się złożoną kompozycją smaków i aromatów. Ten pyszny i pożywny posiłek zawsze smakuje najlepiej, gdy jest przygotowany z najwyższej jakości składników. Oto przepis na bigos…

Zupa grzybowa

Aby przyrządzić zupę grzybową najlepiej najpierw jest suszone grzyby dobrze wypłukać i zamoczyć, każdy gatunek osobno w 2 szklankach zimnej wody na co najmniej 4 godziny. W dużym garnku zagotować rosół, dodać seler, cebule i…

Placki ziemniaczane z gulaszem

placki ziemniaczane z gulaszem

Przepis na placki ziemniaczane z gulaszem: Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Odstaw na chwilę, aż ziemniaki puszczą sok. Dokładnie odciśnij sok z ziemniaków, używając czystej ściereczki lub gazy. Posiekaj cebulę drobno….

Kotlety cielęce z makaronem i warzywami

makaron

To dosyć prosty przepis na makaron z warzywami z kotletami cielęcymi w roli głównej. Na początek cielęcinę należy pokroić na cienkie kotlety, a następnie rozbić dokładnie. Przygotować miskę z rozbitym jajkiem oraz talerz z mąką….

Schab z suszoną śliwką

schab

składniki: 1 kg schabu bez kości 200 g suszonych śliwek 100 ml czerwonego wina 2 łyżki smalcu 1 ząbek czosnku majeranek sól, pieprz sposób przygotowania: Schab umyć, natrzeć solą, pieprzem, majerankiem i roztartym czosnkiem. Odstawić…

Schab faszerowany

schab faszerowany

Oto sposób na przyrządzenie faszerowanego schabu: Aby przygotować faszerowany schab, należy dokładnie umyć mięso i osuszyć. Następnie długim nożem trzeba naciąć schab, tworząc tzw. kieszeń. Przygotować farsz, który składa się z żółtka, masła, namoczonej bułki,…