flaki

Flaki po włosku

Zupy

Składniki:

1 kg flaków
100 g boczku surowego
cebula
2 marchewki
2 gałązki selera naciowego
szklanka białego wina
litr bulionu najlepiej wołowego
2 szklanki przecieru pomidorowego
parmezan albo inny starty żółty ser
2 ząbki czosnku, pęczek natki pietruszki, oliwa

sposób przygotowania

Najpierw czyścimy i kroimy flaki tak jak przy przyrządzaniu polskich flaków. Następnie gotujemy je do miękkości. Tak przygotowane flaki odcedzamy i odkładamy na bok. Podgrzewamy oliwę, wrzucamy wędzony boczek pokrojony w kostki, dodajemy posiekaną cebule, posiekany seler razem z liśćmi, marchewkę w paski, na końcu czosnek, 2 min. i wszystko razem dusimy, wrzucamy pokrojone i gotowane flaki, solimy, pieprzymy, 2 minuty dusimy, mieszamy. Podlewamy winem, wlewamy bulion, gotujemy ok. 1 godz., następnie dodajemy pastę pomidorową, natkę i razem na wolnym ogniu gotujemy ok. 1 godz. Flaki posypujemy na talerzu parmezanem albo innym drobno startym żółtym serem.

Żeberka w miodzie

Oto przepis na żeberka w miodzie, który nadaje im słodko-pikantny smak. W misce wymieszaj miód, sos sojowy, musztardę, olej roślinny, posiekany czosnek oraz ewentualne przyprawy, takie jak starty imbir, papryka czy chilli. Żeberka umyj i…

Bigos ze śliwkami

Bigos ze śliwkami

Bigos ze śliwkami to tradycyjne danie kuchni polskiej, które charakteryzuje się złożoną kompozycją smaków i aromatów. Ten pyszny i pożywny posiłek zawsze smakuje najlepiej, gdy jest przygotowany z najwyższej jakości składników. Oto przepis na bigos…

Sos beszamelowy

Sos beszamelowy

3 szklanki przegotowanego zimnego mleka, łyżka posiekanej cebuli, 2 łyżki masła, 3-4 łyżki mąki, sól, pieprz, zielenina Masło rozgrzewamy w rondlu, wkładamy cebulę, smażymy, aż będzie szklista, następnie wsypujemy mąkę, smażymy mieszając, aż mąka nabierze…

Baranina z ryżem i cytryną

baranina

baranina 1 kg 2 cytryny 1 cebula 250 g masła ryż 500 g sól, pieprz Mięso oczyścić, pokroić na porcje. Cebulę posiekać, z cytryn wycisnąć sok. Cebulę i mięso włożyć do garnka, zalać sokiem z…

Klasyczny stek Oscar

stek oscar

6 steków z tylnej polędwicy wołowej (po 200 g każdy), lub około 1 kg rostbefu bez kości, podzielonego na steki 3 łyżki masła 200 g mięsa z krabów 12 szparagów, blanszowanych przez 5 minut 6…

Kurczak po hindusku z morelami

Kurczak po hindusku

Kurczak po hindusku Kurczak po hindusku z morelami to pyszne danie, które łączy w sobie intensywne smaki i aromaty. Składniki potrzebne do przyrządzenia kurczaka po hindusku z morelami 0,5 kg piersi z kurczaka dwie duże…