forszmak zapiekany

Forszmak zapiekany

Dania z baraniny

Żeby przygotować forszmak zapiekany potrzebować będziemy gotowaną lub smażoną baraninę, wołowinę, lub, cielęcinę bądź też śledzie (najpierw wymoczone, oczyszczone od skory i ości). Mięso należy przepościć przez maszynkę do mięsa z siatką z gęstymi oczkami. Kolejny krok rozgniecenie ugotowanych ziemniaków i zmieszanie ich z podsmażoną na maśle cebulą. Do tak przygotowanych składników dodajemy 2 łyżki maki, masło, kwaśna śmietanę i ponownie przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Następnie dodajemy surowe żółtka, sol, pieprz do smaku i wszystko mieszamy. Na koniec dodajemy ubite na pianę białka i wszystko razem wymieszamy.

Tak przygotowaną masę przekładamy na posmarowaną masłem brytfannę i posypujemy tartym serem i zapiekamy w piekarniku przez około 30 – 40 min. Forszmak jest gotowy jak tylko zacznie odstawać od ścianek patelni. Forszmak zapiekany podajemy na talerz, polewając z góry niewielką ilością sosu śmietankowego z passatą pomidorową.

Proporcje na 250 g gotowanego, lub smażonego mięsa:

2 łyżki maki
2-3 gotowane ziemniaki
2-3 łyżki śmietany
2-3 jajka
1 łyżka tartego sera

Zupa grzybowa

Aby przyrządzić zupę grzybową najlepiej najpierw jest suszone grzyby dobrze wypłukać i zamoczyć, każdy gatunek osobno w 2 szklankach zimnej wody na co najmniej 4 godziny. W dużym garnku zagotować rosół, dodać seler, cebule i…

Zupa ogórkowa

Oto prosty przepis na zupę ogórkową: Ogórki kiszone pokrój w drobną kostkę, a cebulę posiekaj. Ziemniaki i marchewki obierz i pokrój w kostkę. W dużym garnku rozgrzej masło i zeszklij na nim posiekaną cebulę. Dodaj…

Roladki wołowe po polsku

roladki wołowe

Żeby przyrządzić roladki wołowe po polsku należny najpierw rozbić plastry mięsa, posolić je, oprószyć pieprzem i odstawić na chwilę. Jedną kromkę chleba namoczyć, cebule zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, następnie poddusić na łyżce masła…

Knedle z truskawkami

Knedle z truskawkami to smaczne danie, które można podać jako deser lub słodką przekąskę. Oto prosty przepis na knedle z truskawkami. Obierz ziemniaki i ugotuj je w osolonej wodzie do miękkości. Następnie odcedź je i…

Placki ziemniaczane z gulaszem

placki ziemniaczane z gulaszem

Przepis na placki ziemniaczane z gulaszem: Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Odstaw na chwilę, aż ziemniaki puszczą sok. Dokładnie odciśnij sok z ziemniaków, używając czystej ściereczki lub gazy. Posiekaj cebulę drobno….

Pasztet bez pieczenia

Pasztet

Składniki: 40 dag wątróbki z drobiu, 40 dag chudego boczku wędzonego 40 dag ugotowanego mięsa drobiowego, kilka łyżek masła, 5-6 ząbków czosnku, sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Na głębokiej patelni topimy 3-4 łyżki masła…