makaron

Kotlety cielęce z makaronem i warzywami

Dania z cielęciny

To dosyć prosty przepis na makaron z warzywami z kotletami cielęcymi w roli głównej.
Na początek cielęcinę należy pokroić na cienkie kotlety, a następnie rozbić dokładnie. Przygotować miskę z rozbitym jajkiem oraz talerz z mąką. Do maki dosypać trochę pieprzu. Kotlety zanurzyć w mące i jajku, a następnie kłaść na rozgrzane masło, krótko smażyć obu stronach.
Na drugą patelnię należy wsypać pokrojone pieczarki i podsmażyć na brązowo. Dodać białe wino, wymieszać, doprowadzić do wrzenia, na koniec dodać rosół i winogrona po czym ułożyć na patelni kotlety, przykryć i na malutkim ogniu dusić 20 minut sprawdzając poziom płynu.
Następnie kolej na warzywa – należy je obrać, pokroić na duże kawałki, posypać odrobina cukru, soli i pieprzu, i dusić z małą ilością masła i 2 łyżkami wody na malutkim ogniu 5-7 minut, aby były twarde, ale nie surowe.
Na sam koniec trzeba ugotować makaron al dente.
Danie serwujemy w ten sposób, że na talerzu układamy porcję makaronu, kotlet, warzywa, i polewamy małą ilością sosu.
Kotlety dobrze jest skropić 4-5 kroplami soku cytrynowego.

Skadniki:

2 kotlety cielęce
300 g makaronu
400 g- młodych warzyw (marchewki, brokuły)
250 g pieczarek
100 g winogron
sok z cytryny
0,5 szklanki białego wina
0,5 szklanki rosołu
masło do smażenia

Bigos z młodej kapusty

Oto przepis na bigos z młodej kapusty: Na dużą patelnię lub garnku wlej odrobinę oleju roślinnego i podsmaż boczek na złoty kolor. Następnie dodaj kiełbasę i smaż przez kilka minut, aż się zarumieni. Wyjmij je…

Sos chrzanowy

Sos chrzanowy to popularny sos o ostrym i pikantnym smaku, który często towarzyszy mięsom, rybom, danym ziemniaczanym i sałatom. Sos chrzanowy świetnie komponuje się z pieczonym mięsem, takim jak wołowina czy wieprzowina, a także z…

Knedle z truskawkami

Knedle z truskawkami to smaczne danie, które można podać jako deser lub słodką przekąskę. Oto prosty przepis na knedle z truskawkami. Obierz ziemniaki i ugotuj je w osolonej wodzie do miękkości. Następnie odcedź je i…

Chłodnik z rzodkiewką

Oto przepis na chłodnik z rzodkiewką: Rzodkiewki umyj i pokrój na cienkie plasterki. Ogórka umyj i również pokrój na cienkie plasterki. Jeśli chcesz, możesz obrać go ze skórki przed pokrojeniem. Cebulę obierz i drobno posiekaj….

Żeberka pieczone

Żeberka pieczone to smaczne i soczyste danie, które jest idealne na grillu lub w piekarniku. Oto prosty przepis na żeberka pieczone. Wymieszaj sos sojowy, miód (lub syrop klonowy), musztardę, posiekany czosnek, olej roślinny oraz dodatkowe…

Zupa pomidorowa

Oto przepis na klasyczną zupę pomidorową: Zanurz pomidory w gorącej wodzie na kilka minut, a następnie obierz ze skórki. Pokrój pomidory na kawałki. W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek,…