omlet jajeczny

Omlet jajeczny

Omlet

Żeby przyrządzić omlet jajeczny potrzebujemy następujących składników:

4 jajka,
4 łyżki mleka,
ćwierć łyżki soli,
2 łyżki masła

Roztrzepać jaja, wlać mleko, osolić, ubijać przez 15 sek. Na patelni rozgrzać masło, wlać jaja, smażyć przez 15 sek na mocnym ogniu, zmniejszyć płomień i smażyć dalsze 3-4 min na małym ogniu. Gdy omlet zetnie się od spodu, unieść nożem brzegi tak, aby nie ścięta masa wpłynęła pod placek. Po usmażeniu omlet jajeczny zwinąć w rulon.

Zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa to tradycyjne węgierskie danie, które zyskało popularność w wielu innych krajach. Jest to treściwa i aromatyczna zupa zwykle z delikatnego mięsa wołowego, oraz dodatku warzyw i przypraw. Aby przygotować zupę mięsną, należy wołowinę…

Klasyczny stek Oscar

stek oscar

6 steków z tylnej polędwicy wołowej (po 200 g każdy), lub około 1 kg rostbefu bez kości, podzielonego na steki 3 łyżki masła 200 g mięsa z krabów 12 szparagów, blanszowanych przez 5 minut 6…

Schab faszerowany

schab faszerowany

Oto sposób na przyrządzenie faszerowanego schabu: Aby przygotować faszerowany schab, należy dokładnie umyć mięso i osuszyć. Następnie długim nożem trzeba naciąć schab, tworząc tzw. kieszeń. Przygotować farsz, który składa się z żółtka, masła, namoczonej bułki,…

Flaki po włosku

flaki

Składniki: 1 kg flaków 100 g boczku surowego cebula 2 marchewki 2 gałązki selera naciowego szklanka białego wina litr bulionu najlepiej wołowego 2 szklanki przecieru pomidorowego parmezan albo inny starty żółty ser 2 ząbki czosnku,…

Tradycyjny chłodnik bułgarski

chłodnik bułgarski

Tradycyjny bułgarski chłodnik, znany jako tarator, to orzeźwiające danie idealne na gorące dni. Charakteryzuje się kremową konsystencją opartą na jogurcie, z ogórkami, czosnkiem i świeżymi ziołami. Oto przepis na przygotowanie tego pysznego chłodnika: Składniki: 500…

Forszmak zapiekany

forszmak zapiekany

Żeby przygotować forszmak zapiekany potrzebować będziemy gotowaną lub smażoną baraninę, wołowinę, lub, cielęcinę bądź też śledzie (najpierw wymoczone, oczyszczone od skory i ości). Mięso należy przepościć przez maszynkę do mięsa z siatką z gęstymi oczkami….