Omlet z pieczarkami

Omlet z pieczarkami

Omlet

Składniki:
30 dag pieczarek,
5 dag masła,
5 jajek,
5 łyżek mąki,
3 łyżki wody mineralnej,
sól, pieprz, papryka
drobno posiekana zielenina

Pieczarki należy oczyścić, opłukać, pokroić w plasterki i dusić kilka minut na maśle. Doprawiamy je do smaku solą, pieprzem, szczyptą papryki, dodając na końcu łyżeczkę zieleniny.

Ciasto wyrabiamy z:
5 surowych żółtek,
5 łyżek mąki,
3 łyżki wody min.

Do ciasta dodajemy pieczarki razem z sosem, a na końcu ubitą na sztywno pianę z 5 białek i smażymy na oleju sojowym lub maśle. Usmażone omlety posypujemy zieleniną.

Zupa ogórkowa

Oto prosty przepis na zupę ogórkową: Ogórki kiszone pokrój w drobną kostkę, a cebulę posiekaj. Ziemniaki i marchewki obierz i pokrój w kostkę. W dużym garnku rozgrzej masło i zeszklij na nim posiekaną cebulę. Dodaj…

Forszmak zapiekany

forszmak zapiekany

Żeby przygotować forszmak zapiekany potrzebować będziemy gotowaną lub smażoną baraninę, wołowinę, lub, cielęcinę bądź też śledzie (najpierw wymoczone, oczyszczone od skory i ości). Mięso należy przepościć przez maszynkę do mięsa z siatką z gęstymi oczkami….

Minipizza z grilla

minipizza

Aby przygotować minipizze z grilla, należy rozpocząć od przesiania mąki do miski, dodać rozpuszczone drożdże do ciepłej wody i pozostałe składniki. Następnie wyrabiamy zwarte, gęste ciasto i zostawiamy je do wyrośnięcia. Sos pomidorowy mieszamy z…

Naleśniki z dżemem i śmietaną

naleśniki z dżemem

Do miski wlewamy mleko, następnie wsypujemy cukier i wbijamy jajka. Dosypujemy mąkę i mieszamy trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji. Na następnie na rozgrzany na patelni olej nalewamy chochelką masę na naleśniki. Smażymy z obu stron….

Zapiekanka z kapustą i ziemniakami

zapiekanka z kapusty

Zapiekanka z kapustą i ziemniakami to potrawa prosta w przygotowaniu, do jej wykonania potrzebujemy: kapusta – 1 główka cebula- 2 szt. ziemniaki – 6 szt. bułka – 1 szt. jajka – 2 szt. śmietana -3-4…

Tradycyjny chłodnik bułgarski

chłodnik bułgarski

Tradycyjny bułgarski chłodnik, znany jako tarator, to orzeźwiające danie idealne na gorące dni. Charakteryzuje się kremową konsystencją opartą na jogurcie, z ogórkami, czosnkiem i świeżymi ziołami. Oto przepis na przygotowanie tego pysznego chłodnika: Składniki: 500…