omlet z serem

Omlet z serem

Omlet

Omlet z serem to danie bardzo proste do przygotowania, do jego usmażenia potrzebujemy:

3 jajka
3 łyżki startego żółtego sera
łyżka masła
sól

Jajka musimy roztrzepać w misce, następnie wlać mleko, osolić, po czym ubijać przez około 15 sekund. Na patelni roztopić masło, wlać roztrzepane jajka, a następnie smażymy przez 15 sek na mocnym ogniu, po czym zmniejszamy płomień i smażymy przez dalsze 3 min na małym ogniu. Gdy omlet zetnie się od spodu należy unieść nożem brzegi tak, aby nie ścięta masa jajeczna wpłynęła pod przysmażoną część. Po usmażeniu zwijamy w rulon i posypujemy serem.

Zupa meksykańska

Oto przepis na zupę meksykańską, znaną jako sopa de tortilla: Rozgrzej piekarnik do 180°C. Pokrój tortille na cienkie paski i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop paski tortilli oliwą z oliwek i…

Zupa krem z dyni

Zupa krem z dyni to pyszne danie, które jest popularne na całym świecie, szczególnie w okresie jesieni i zimy. Głównym składnikiem tej zupy jest dynia. Aby przygotować zupę krem z dyni, będziesz potrzebować kilku podstawowych…

Zabielana zupa z bułek

zupa z bułek

Do ugotowania zabielanej zupy z bułek potrzebujemy: 20 dag bułki suchej 2 litry wody lub wywar z warzyw 5 dag masła lub margaryny 20 dag śmietanki 2 żółtka zielenina sól Bułkę musimy  pokruszyć, dosuszyć w…

Naleśniki z dżemem i śmietaną

naleśniki z dżemem

Do miski wlewamy mleko, następnie wsypujemy cukier i wbijamy jajka. Dosypujemy mąkę i mieszamy trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji. Na następnie na rozgrzany na patelni olej nalewamy chochelką masę na naleśniki. Smażymy z obu stron….

Bigos staropolski

Oto przepis na tradycyjny bigos staropolski: Na dużym garnku lub rondlu rozgrzej trochę oleju roślinnego i podsmaż boczek na złoty kolor. Następnie dodaj kiełbasę i smaż przez kilka minut, aż się zarumienią. Wyjmij je z…

Bigos z kapusty kiszonej

Oto przepis na bigos z kapusty kiszonej: Na dużym garnku lub rondlu rozgrzej trochę oleju roślinnego i podsmaż boczek na złoty kolor. Następnie dodaj kiełbasę i smaż przez kilka minut, aż się zarumienią. Wyjmij je…