Pasztet

Pasztet bez pieczenia

Pasztet

Składniki:

40 dag wątróbki z drobiu,

40 dag chudego boczku wędzonego

40 dag ugotowanego mięsa drobiowego,

kilka łyżek masła,

5-6 ząbków czosnku,

sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Na głębokiej patelni topimy 3-4 łyżki masła i obsmażamy plasterki boczku, dokładamy wątróbkę, dusimy razem na niewielkim ogniu przez około 20 minut, potem dodajemy mięso z kurczaka i czosnek roztarty z solą. Całość należy wymieszać, przestudzić. Zmielić trzykrotnie, następnie wymieszać z pieprzem do smaku, po czym przełożyć masę do formy, ewentualnie polać roztopionym masłem, a na koniec schłodzić.

Barszcz ukraiński

barszcz ukraiński

Składniki: 0,5 kg buraków 1 puszka koncentratu pomidorowego 0,1 kg fasoli białej 2 marchewki 1 pietruszka 1 seler 0,2 kg ziemniaków 0,2 kg kapusty włoskiej 125 ml kwasu buraczanego 2 ząbki czosnku mąka, śmietana, cukier,…

Schab pieczony

schab pieczony

Sposób wykonania prostej i smacznej potrawy jaką jest pieczony schab: Obrany czosnek drobno posiekać, wymieszać z pozostałymi przyprawami. Kawałek ok 2 kg schabu bez kości natrzeć powstałą masą, odstawić na noc do lodówki nakryty folią….

Zupa pomidorowa

Oto przepis na klasyczną zupę pomidorową: Zanurz pomidory w gorącej wodzie na kilka minut, a następnie obierz ze skórki. Pokrój pomidory na kawałki. W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek,…

Baranina z ryżem i cytryną

baranina

baranina 1 kg 2 cytryny 1 cebula 250 g masła ryż 500 g sól, pieprz Mięso oczyścić, pokroić na porcje. Cebulę posiekać, z cytryn wycisnąć sok. Cebulę i mięso włożyć do garnka, zalać sokiem z…

Sos chrzanowy

Sos chrzanowy to popularny sos o ostrym i pikantnym smaku, który często towarzyszy mięsom, rybom, danym ziemniaczanym i sałatom. Sos chrzanowy świetnie komponuje się z pieczonym mięsem, takim jak wołowina czy wieprzowina, a także z…

Kartoflanka

kartoflanka

Czas przygotowania kartoflanki wynosi około jednej godziny. Sposób wykonania: Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę. Włóż do gotującego się bulionu. Dodaj listek laurowy i ziele angielskie. Gotuj 15 min (aż ziemniaki będą miękkie). Grzyby namocz, osobno…