Pieczeń wieprzowa

Aby przyrządzić pieczeń wieprzową w pierwszej kolejności należy mięso umyć i obsączyć. Czosnek obrać, ząbki zgnieść w prasce, wymieszać z solą i pieprzem, mieszaniną tą nacieramy dokładnie mięso, zawijamy w folię i na kilka godzin odstawiamy do lodówki. Po wyjęciu mięso obtaczamy w mące i obsmażamy na złoty na maśle z oliwą uważając aby się nie przypaliło. Po opieczeniu mięso przekładamy do odpowiednio dużej brytfanny, podlewamy wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, obraną i pokrojoną cebulę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni. Pieczemy do miękkości często polewając wytwarzającym się sosem. W międzyczasie przygotowujemy dodatki. Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach, jak zmiękną obieramy, kroimy na kilka kawałków i obsmażamy na maśle. Pozostawiamy w cieple. Pod koniec pieczenia do brytfanny dodajemy kilka cebul obranych i pokrojonych w ćwiartki. Miękką pieczeń wykładamy na odpowiedni półmisek. Sos miksujemy lub przecieramy przez sito, doprawiamy. Mięso polewamy kilkoma łyżkami sosu, obkładamy pieczonymi ziemniakami i ćwiartkami cebuli. Resztę sosu podajemy w sosjerce. Podajemy z kapustą z grochem.

Składniki:

2 kg mięsa wieprzowego z szynki
ziemniaki
łyżka mąki
liść laurowy
ziele angielskie
sól, pieprz
czosnek
cebula
masło
oliwa