Pieczeń wieprzowa

Dania z wieprzowiny

Aby przyrządzić pieczeń wieprzową w pierwszej kolejności należy mięso umyć i obsączyć. Czosnek obrać, ząbki zgnieść w prasce, wymieszać z solą i pieprzem, mieszaniną tą nacieramy dokładnie mięso, zawijamy w folię i na kilka godzin odstawiamy do lodówki. Po wyjęciu mięso obtaczamy w mące i obsmażamy na złoty na maśle z oliwą uważając aby się nie przypaliło. Po opieczeniu mięso przekładamy do odpowiednio dużej brytfanny, podlewamy wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, obraną i pokrojoną cebulę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni. Pieczemy do miękkości często polewając wytwarzającym się sosem. W międzyczasie przygotowujemy dodatki. Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach, jak zmiękną obieramy, kroimy na kilka kawałków i obsmażamy na maśle. Pozostawiamy w cieple. Pod koniec pieczenia do brytfanny dodajemy kilka cebul obranych i pokrojonych w ćwiartki. Miękką pieczeń wykładamy na odpowiedni półmisek. Sos miksujemy lub przecieramy przez sito, doprawiamy. Mięso polewamy kilkoma łyżkami sosu, obkładamy pieczonymi ziemniakami i ćwiartkami cebuli. Resztę sosu podajemy w sosjerce. Podajemy z kapustą z grochem.

Składniki:

2 kg mięsa wieprzowego z szynki
ziemniaki
łyżka mąki
liść laurowy
ziele angielskie
sól, pieprz
czosnek
cebula
masło
oliwa

Bigos wiejski

jak zrobić bigos wiejski

Jak przyrządzić smaczny bigos wiejski? Najpierw należy opłukać fasolę, zalać ja zimną wodą i zostawić na noc. Następnie odcedzić, zalać wrzątkiem i ugotować, co trwa ok. 1 godz i odcedzić. Kapustę odcisnąć i jeśli jest…

Sos chrzanowy

Sos chrzanowy to popularny sos o ostrym i pikantnym smaku, który często towarzyszy mięsom, rybom, danym ziemniaczanym i sałatom. Sos chrzanowy świetnie komponuje się z pieczonym mięsem, takim jak wołowina czy wieprzowina, a także z…

Zabielana zupa z bułek

zupa z bułek

Do ugotowania zabielanej zupy z bułek potrzebujemy: 20 dag bułki suchej 2 litry wody lub wywar z warzyw 5 dag masła lub margaryny 20 dag śmietanki 2 żółtka zielenina sól Bułkę musimy  pokruszyć, dosuszyć w…

Pasztet wielkanocny

pasztet

Sposób przyrządzenia wielkanocnego pasztetu: Mięso z królika i dzika podsmażyć z cebulą, dodać sparzoną wątróbkę i przyprawy, a następnie dusić w niewielkiej ilości wywaru. Gdy mięso zmięknie, dodać czerstwą bułkę w takiej ilości, aby wchłonęła…

Forszmak zapiekany

forszmak zapiekany

Żeby przygotować forszmak zapiekany potrzebować będziemy gotowaną lub smażoną baraninę, wołowinę, lub, cielęcinę bądź też śledzie (najpierw wymoczone, oczyszczone od skory i ości). Mięso należy przepościć przez maszynkę do mięsa z siatką z gęstymi oczkami….

Zupa meksykańska

Oto przepis na zupę meksykańską, znaną jako sopa de tortilla: Rozgrzej piekarnik do 180°C. Pokrój tortille na cienkie paski i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop paski tortilli oliwą z oliwek i…