Placki ziemniaczane z sosem grzybowym

Placki ziemniaczane po zbójnicku

Placki ziemniaczane

Sposób przygotowania placków ziemniaczanych po zbójnicku:

Ziemniaki ścieramy na tarce lub maszynce, odcedzamy dodajemy do masy ziemniaczanej startą cebulę oraz resztę składników: śmietanę, mąkę, jajko, sól i pieprz do smaku. Wszystko razem mieszamy na jednolitą masę.
Mięso z gulaszu drobno kroimy. Zagęszczamy sos dodając około pół szklanki wody z dobrze roztrzepaną w nim płaską łyżką mąki (sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany), ewentualnie doprawiamy maggi.

Pieczemy jeden duży placek ziemniaczany, lub dwa mniejsze. Na dobrze upieczony placek nakładamy gorącą porcję gulaszu z sosem. Przykrywam to drugim plackiem. Wierzch polewamy fantazyjnie kwaśną śmietaną i keczupem. Placki ziemniaczane po zbójnicku podajemy z surówkami.

Składniki na placki ziemniaczane po zbójnicku:

8-10 dużych surowych ziemniaków
1 średnia cebula
3/4 szklanki mąki
2 łyżki kwaśnej śmietany
jajka – 1 szt.
sól i pieprz do smaku

Gulasz wieprzowy – 20-30 dkg mięsa
pół szklanki zimnej wody
jedna płaska łyżka mąki

Do polania placka: kwaśna śmietana, keczup

Kurczak po hindusku z morelami

Kurczak po hindusku

Kurczak po hindusku Kurczak po hindusku z morelami to pyszne danie, które łączy w sobie intensywne smaki i aromaty. Składniki potrzebne do przyrządzenia kurczaka po hindusku z morelami 0,5 kg piersi z kurczaka dwie duże…

Chłodnik litewski

Chłodnik litewski zwany też barszczem litewskim na zimno, to tradycyjna letnia zupa wywodząca się z Litwy. To orzeźwiające i pełne życia danie, popularne w wielu krajach Europy Wschodniej. Chłodnik litewski tradycyjnie podaje się na zimno,…

Chłodnik z ogórków

Oto przepis na chłodnik z ogórków, bardzo popularny w polskiej kuchni: Ogórki umyj, obrób na tarce o grubych oczkach lub pokrój na drobne kawałki. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. W misce połącz jogurt…

Placki ziemniaczane z gulaszem

placki ziemniaczane z gulaszem

Przepis na placki ziemniaczane z gulaszem: Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Odstaw na chwilę, aż ziemniaki puszczą sok. Dokładnie odciśnij sok z ziemniaków, używając czystej ściereczki lub gazy. Posiekaj cebulę drobno….

Żeberka w miodzie

Oto przepis na żeberka w miodzie, który nadaje im słodko-pikantny smak. W misce wymieszaj miód, sos sojowy, musztardę, olej roślinny, posiekany czosnek oraz ewentualne przyprawy, takie jak starty imbir, papryka czy chilli. Żeberka umyj i…

Chłodnik po polsku

Oto prosty przepis na tradycyjny chłodnik, popularny w kuchni polskiej i wielu innych krajach. Botwinkę dokładnie umyj, odetnij łodygi od liści. Łodygi pokrój na mniejsze kawałki, a liście posiekaj drobno. Ogórki, rzodkiewki, cebulę i czosnek…