Placki ziemniaczane z gulaszem

Przepis na placki ziemniaczane z gulaszem:

Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Odstaw na chwilę, aż ziemniaki puszczą sok.
Dokładnie odciśnij sok z ziemniaków, używając czystej ściereczki lub gazy.
Posiekaj cebulę drobno.
W misce wymieszaj ziemniaki, posiekaną cebulę, jajka, mąkę, sól i pieprz.
Na dużą patelnię wlej olej roślinny i rozgrzej na średnim ogniu.
Na rozgrzany olej nakładaj porcje masy ziemniaczanej (ok. 2 łyżki na placka) i lekko spłaszczaj.
Smaż placki z obu stron na złoty kolor. Odkładaj na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru oleju.

Gulasz przygotowujemy w następujący sposób:

Mięso pokrój w kostkę.
Cebule, marchewki i papryki pokrój w drobną kostkę, a czosnek posiekaj.
Na dużej patelni rozgrzej olej roślinny i podsmaż cebulę i czosnek, aż będą miękkie i lekko złociste.
Dodaj mięso i smaż, aż zbrązowieje z każdej strony.
Dodaj marchewki i papryki. Smaż przez kilka minut, aż warzywa lekko zmiękną.
Dodaj mąkę i przecier pomidorowy. Wymieszaj, aby składniki się połączyły.
Stopniowo wlewaj bulion, ciągle mieszając, aby powstała gładka sosowa konsystencja.

Składniki:

Na placki ziemniaczane:

1 kg ziemniaków
1 cebula
2 jajka
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka soli
świeżo mielony czarny pieprz
olej roślinny do smażenia

Na gulasz:

500 g mięsa (np. wołowiny, wieprzowiny lub mieszanego)
2 cebule
2 marchewki
2 papryki (czerwona i zielona)
3 ząbki czosnku
500 ml bulionu (warzywnego lub mięsnego)
2 łyżki przecieru pomidorowego
2 łyżki oleju roślinnego
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka suszonego majeranku
sól i pieprz do smaku