Chłodnik litewski

Chłodnik litewski zwany też barszczem litewskim na zimno, to tradycyjna letnia zupa wywodząca się z Litwy. To orzeźwiające i pełne życia danie, popularne w wielu krajach Europy Wschodniej. Chłodnik litewski tradycyjnie podaje się na zimno, stąd nazwa „chłodnik”. Jest to idealna opcja na gorące letnie dni ze względu na orzeźwiające smaki i działanie chłodzące. Zupa ma piękny różowy kolor dzięki burakom, a kombinacja warzyw, kefiru lub maślanki i ziół nadaje jej wyjątkowy i pyszny smak.

Oto przepis na chłodnik litewski:

Buraki zetrzyj na tarce lub użyj maszynki do mielenia.

W dużej misce połącz utarte buraki, pokrojone ogórki i plasterki rzodkiewek.

Dodaj kefir lub maślankę do miski i dokładnie wymieszaj.

Dodaj kwaśną śmietanę i dobrze wymieszaj, aby składniki się połączyły.

Dopraw zupę solą i pieprzem według własnego smaku.

Przykryj miskę i wstaw do lodówki na co najmniej kilka godzin, aby zupa dobrze schłodziła się.

Przed podaniem posyp chłodnik litewski posiekanymi jajkami, koperkiem i szczypiorkiem.

Składniki:

  • 500 gramów gotowanych i obranych buraków
  • 500 gramów ogórków, obranych i pokrojonych w kostkę
  • 250 gramów rzodkiewek, pokrojonych w cienkie plasterki
  • 1 litr kefiru lub maślanki
  • 200 mililitrów kwaśnej śmietany
  • 2-3 ugotowane na twardo jajka, posiekane
  • Świeża koperek, posiekany
  • Świeży szczypiorek, posiekany
  • Sól i pieprz do smaku

Możesz dostosować przepis do swoich preferencji. Niektóre warianty obejmują dodanie gotowanych ziemniaków lub użycie jogurtu zamiast kefiru lub maślanki.