Chłodnik z rzodkiewką

Oto przepis na chłodnik z rzodkiewką: Rzodkiewki umyj i pokrój na cienkie plasterki. Ogórka umyj i również pokrój na cienkie plasterki. Jeśli chcesz, możesz obrać go ze skórki przed pokrojeniem. Cebulę obierz i drobno posiekaj. W misce połącz jogurt (lub kefir) i śmietanę kwaśną. Dodaj sok z cytryny i posiekany koperek. Wymieszaj. Dodaj rzodkiewki, plasterki … Dowiedz się więcej

Chłodnik z ogórków

Oto przepis na chłodnik z ogórków, bardzo popularny w polskiej kuchni: Ogórki umyj, obrób na tarce o grubych oczkach lub pokrój na drobne kawałki. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. W misce połącz jogurt (lub maślankę) i śmietanę kwaśną. Dodaj sok z cytryny i wymieszaj. Dodaj ogórki, cebulę, czosnek i koperek do miski z … Dowiedz się więcej

Chłodnik litewski

Chłodnik litewski zwany też barszczem litewskim na zimno, to tradycyjna letnia zupa wywodząca się z Litwy. To orzeźwiające i pełne życia danie, popularne w wielu krajach Europy Wschodniej. Chłodnik litewski tradycyjnie podaje się na zimno, stąd nazwa „chłodnik”. Jest to idealna opcja na gorące letnie dni ze względu na orzeźwiające smaki i działanie chłodzące. Zupa … Dowiedz się więcej

Chłodnik po polsku

Oto prosty przepis na tradycyjny chłodnik, popularny w kuchni polskiej i wielu innych krajach. Botwinkę dokładnie umyj, odetnij łodygi od liści. Łodygi pokrój na mniejsze kawałki, a liście posiekaj drobno. Ogórki, rzodkiewki, cebulę i czosnek obierz. Ogórki i rzodkiewki pokrój w kostkę, a cebulę i czosnek posiekaj drobno. W dużym garnku zagotuj wodę, dodaj botwinkę … Dowiedz się więcej

Tradycyjny chłodnik bułgarski

Tradycyjny bułgarski chłodnik, znany jako tarator, to orzeźwiające danie idealne na gorące dni. Charakteryzuje się kremową konsystencją opartą na jogurcie, z ogórkami, czosnkiem i świeżymi ziołami. Oto przepis na przygotowanie tego pysznego chłodnika: Składniki: 500 ml jogurtu naturalnego 2 średniej wielkości ogórki 2-3 ząbki czosnku 1 mały bułgarski ogórek (lub zwykły ogórek) 1 łyżka oleju … Dowiedz się więcej