Rogaliki drożdżowe

Aby przygotować ciasto na rogaliki drożdżowe, należy zrobić rozczyn z drożdży, 0,5 l mleka, 4 szklanek mąki i łyżeczki cukru, a następnie postawić go do wyrośnięcia. Gdy rozczyn wyrośnie, należy dodać ubite jaja na parze z cukrem, resztę mąki i sól, i wyrabiać, dodając ciepłe mleko w miarę potrzeby. Na koniec wlać sklarowane masło, dobrze… Czytaj dalej Rogaliki drożdżowe

Opublikowano
Umieszczono w kategoriach: Ciasta

Babka szafranowa

Metoda przygotowania babki szafranowej jest identyczna jak w przypadku babki warszawskiej. Aby przygotować ciasto, należy najpierw przygotować rozczyn z 0,5 litra mleka, drożdży, 1 łyżki cukru i 1 litra mleka, a następnie postawić go w ciepłym miejscu, aby wyrosło. Następnie należy ubić jaja z żółtkami i cukrem do białości, dodać do rozczynu, wsypać mąkę i… Czytaj dalej Babka szafranowa

Opublikowano
Umieszczono w kategoriach: Ciasta