Forszmak zapiekany

Żeby przygotować forszmak zapiekany potrzebować będziemy gotowaną lub smażoną baraninę, wołowinę, lub, cielęcinę bądź też śledzie (najpierw wymoczone, oczyszczone od skory i ości). Mięso należy przepościć przez maszynkę do mięsa z siatką z gęstymi oczkami. Kolejny krok rozgniecenie ugotowanych ziemniaków i zmieszanie ich z podsmażoną na maśle cebulą. Do tak przygotowanych składników dodajemy 2 łyżki… Czytaj dalej Forszmak zapiekany

Labskaus

Labskaus to tradycyjne danie kuchni północnoniemieckiej, szczególnie popularne w Hamburgu. To rodzaj mięsnego gulaszu podawany z ziemniakami i innymi dodatkami. Aby je wykonać potrzebne nam będą następujące składniki. Składniki na Labskaus 750 g ziemniaków 350 g peklowanej wołowiny 150 g peklowanej wieprzowiny 2 cebule łyżka margaryny ogórki marynowane pieprz gałka muszkatołowa 1/2 ząbka czosnku 4… Czytaj dalej Labskaus

Roladki wołowe po polsku

Żeby przyrządzić roladki wołowe po polsku należny najpierw rozbić plastry mięsa, posolić je, oprószyć pieprzem i odstawić na chwilę. Jedną kromkę chleba namoczyć, cebule zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, następnie poddusić na łyżce masła ostudzić. Wymieszać dobrze składniki, doprawić solą i pieprzem, powstałą masą smarować płaty mięsa, zwijać mocno, spiąć wykałaczkami. Rolady wołowe obsmażyć… Czytaj dalej Roladki wołowe po polsku