Schab z suszoną śliwką

składniki: 1 kg schabu bez kości 200 g suszonych śliwek 100 ml czerwonego wina 2 łyżki smalcu 1 ząbek czosnku majeranek sól, pieprz sposób przygotowania: Schab umyć, natrzeć solą, pieprzem, majerankiem i roztartym czosnkiem. Odstawić na około godzinę w chłodne miejsce. Śliwki sparzyć. Ostrym nożem głęboko nakłuć wzdłuż mięso w kilku miejscach i w otwory… Czytaj dalej Schab z suszoną śliwką

Schab pieczony

Sposób wykonania prostej i smacznej potrawy jaką jest pieczony schab: Obrany czosnek drobno posiekać, wymieszać z pozostałymi przyprawami. Kawałek ok 2 kg schabu bez kości natrzeć powstałą masą, odstawić na noc do lodówki nakryty folią. Piec około 2 godzin, co jakiś czas smarując go mlekiem. Po około 1,5 godziny dodać obrane i pokrojone kwaśne jabłka… Czytaj dalej Schab pieczony

Schab faszerowany

Oto sposób na przyrządzenie faszerowanego schabu: Aby przygotować faszerowany schab, należy dokładnie umyć mięso i osuszyć. Następnie długim nożem trzeba naciąć schab, tworząc tzw. kieszeń. Przygotować farsz, który składa się z żółtka, masła, namoczonej bułki, zielonego pieprzu z zalewy, podsmażonych grzybów i drobno posiekanej cebuli, ubitej piany z białek oraz posiekanej natki pietruszki. Wszystkie składniki… Czytaj dalej Schab faszerowany