Kotlety cielęce z makaronem i warzywami

To dosyć prosty przepis na makaron z warzywami z kotletami cielęcymi w roli głównej.
Na początek cielęcinę należy pokroić na cienkie kotlety, a następnie rozbić dokładnie. Przygotować miskę z rozbitym jajkiem oraz talerz z mąką. Do maki dosypać trochę pieprzu. Kotlety zanurzyć w mące i jajku, a następnie kłaść na rozgrzane masło, krótko smażyć obu stronach.
Na drugą patelnię należy wsypać pokrojone pieczarki i podsmażyć na brązowo. Dodać białe wino, wymieszać, doprowadzić do wrzenia, na koniec dodać rosół i winogrona po czym ułożyć na patelni kotlety, przykryć i na malutkim ogniu dusić 20 minut sprawdzając poziom płynu.
Następnie kolej na warzywa – należy je obrać, pokroić na duże kawałki, posypać odrobina cukru, soli i pieprzu, i dusić z małą ilością masła i 2 łyżkami wody na malutkim ogniu 5-7 minut, aby były twarde, ale nie surowe.
Na sam koniec trzeba ugotować makaron al dente.
Danie serwujemy w ten sposób, że na talerzu układamy porcję makaronu, kotlet, warzywa, i polewamy małą ilością sosu.
Kotlety dobrze jest skropić 4-5 kroplami soku cytrynowego.

Skadniki:

2 kotlety cielęce
300 g makaronu
400 g- młodych warzyw (marchewki, brokuły)
250 g pieczarek
100 g winogron
sok z cytryny
0,5 szklanki białego wina
0,5 szklanki rosołu
masło do smażenia