Sos chrzanowy

Sos chrzanowy to popularny sos o ostrym i pikantnym smaku, który często towarzyszy mięsom, rybom, danym ziemniaczanym i sałatom. Sos chrzanowy świetnie komponuje się z pieczonym mięsem, takim jak wołowina czy wieprzowina, a także z rybami, jak łosoś czy dorsz. Możesz go również serwować do ziemniaków, jajek czy jako dip do warzyw. To uniwersalny sos… Czytaj dalej Sos chrzanowy

Tradycyjny chłodnik bułgarski

Tradycyjny bułgarski chłodnik, znany jako tarator, to orzeźwiające danie idealne na gorące dni. Charakteryzuje się kremową konsystencją opartą na jogurcie, z ogórkami, czosnkiem i świeżymi ziołami. Oto przepis na przygotowanie tego pysznego chłodnika: Składniki: 500 ml jogurtu naturalnego 2 średniej wielkości ogórki 2-3 ząbki czosnku 1 mały bułgarski ogórek (lub zwykły ogórek) 1 łyżka oleju… Czytaj dalej Tradycyjny chłodnik bułgarski

Placki ziemniaczane po zbójnicku

Sposób przygotowania placków ziemniaczanych po zbójnicku: Ziemniaki ścieramy na tarce lub maszynce, odcedzamy dodajemy do masy ziemniaczanej startą cebulę oraz resztę składników: śmietanę, mąkę, jajko, sól i pieprz do smaku. Wszystko razem mieszamy na jednolitą masę. Mięso z gulaszu drobno kroimy. Zagęszczamy sos dodając około pół szklanki wody z dobrze roztrzepaną w nim płaską łyżką… Czytaj dalej Placki ziemniaczane po zbójnicku