Labskaus

Labskaus to tradycyjne danie kuchni północnoniemieckiej, szczególnie popularne w Hamburgu. To rodzaj mięsnego gulaszu podawany z ziemniakami i innymi dodatkami. Aby je wykonać potrzebne nam będą następujące składniki. Składniki na Labskaus 750 g ziemniaków 350 g peklowanej wołowiny 150 g peklowanej wieprzowiny 2 cebule łyżka margaryny ogórki marynowane pieprz gałka muszkatołowa 1/2 ząbka czosnku 4… Czytaj dalej Labskaus

Barszcz ukraiński

Składniki: 0,5 kg buraków 1 puszka koncentratu pomidorowego 0,1 kg fasoli białej 2 marchewki 1 pietruszka 1 seler 0,2 kg ziemniaków 0,2 kg kapusty włoskiej 125 ml kwasu buraczanego 2 ząbki czosnku mąka, śmietana, cukier, bulion lub woda Sposób przygotowania: Fasolę namoczyć na noc, ugotować do połowy miękkości (można zastąpić fasolą z puszki). Warzywa obrać… Czytaj dalej Barszcz ukraiński

Kartoflanka

Czas przygotowania kartoflanki wynosi około jednej godziny. Sposób wykonania: Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę. Włóż do gotującego się bulionu. Dodaj listek laurowy i ziele angielskie. Gotuj 15 min (aż ziemniaki będą miękkie). Grzyby namocz, osobno ugotuj. Cebulę pokrój w piórka, kiełbasę w kostkę – podsmaż je na oleju. Razem z tłuszczem dodaj do zupy.Śmietanę zmiksuj… Czytaj dalej Kartoflanka

Zupa grzybowa z kluskami ziemniaczanymi

składniki 2 garście grzybów suszonych 1,5 l. wody, 3 kostki rosołowe grzybowe ok. 1 szklanki soku z kapusty kiszonej lub woda z obgotowanej kapusty na bigos 1/2 szklanki śmietanki ½ szklanki mąki pszennej 20 dag dowolnego mięsa 10 średnich ziemniaków 3 łyżki mielonego siemienia lnianego 1 jajko sól Sposób przygotowania: Grzyby krótko namoczyć, umyć i… Czytaj dalej Zupa grzybowa z kluskami ziemniaczanymi

Placki ziemniaczane po zbójnicku

Sposób przygotowania placków ziemniaczanych po zbójnicku: Ziemniaki ścieramy na tarce lub maszynce, odcedzamy dodajemy do masy ziemniaczanej startą cebulę oraz resztę składników: śmietanę, mąkę, jajko, sól i pieprz do smaku. Wszystko razem mieszamy na jednolitą masę. Mięso z gulaszu drobno kroimy. Zagęszczamy sos dodając około pół szklanki wody z dobrze roztrzepaną w nim płaską łyżką… Czytaj dalej Placki ziemniaczane po zbójnicku