Sos Cumberland

Sos Cumberland to zimny sos o słodko-pikantnym smaku, przygotowany z galaretki z czerwonych porzeczek, soku z cytryny i pomarańczy, porto, musztardy i szalotki. Sos Cumberland serwowany zwykle jest do potraw z dziczyzny, często do dań z dzika i zająca, ale pasuje również do innych rodzajów mięsa, szczególnie do pasztetów. Przygotowuje się go na bazie galaretki… Czytaj dalej Sos Cumberland

Opublikowano
Umieszczono w kategoriach: Sosy

Sos chrzanowy

Sos chrzanowy to popularny sos o ostrym i pikantnym smaku, który często towarzyszy mięsom, rybom, danym ziemniaczanym i sałatom. Sos chrzanowy świetnie komponuje się z pieczonym mięsem, takim jak wołowina czy wieprzowina, a także z rybami, jak łosoś czy dorsz. Możesz go również serwować do ziemniaków, jajek czy jako dip do warzyw. To uniwersalny sos… Czytaj dalej Sos chrzanowy

Sos boloński

Aby przyrządzić sos boloński do rondla wlewamy odrobinę oleju, wrzucamy posiekaną cebulę, pokrojoną paprykę i startą na grubych oczkach tarki marchewkę. Wlewamy sok pomidorowy chwilę podduszamy. Partiami wrzucamy mięso mielone rozdrabniając je podczas smażenia. Na koniec musimy dodać przecier pomidorowy, czosnek i zioła i doprawić solą oraz pieprzem do smaku. Podgotowujemy jeszcze chwilę, a następnie… Czytaj dalej Sos boloński

Opublikowano
Umieszczono w kategoriach: Sosy

Sos żurawinowy

Niezwykle efektowny i jednocześnie prosty w wykonaniu sos żurawinowy. Aby go przyrządzić żurawinę, imbir oraz brzoskwinię kroimy nożem na niewielkie kawałki, następnie wrzucamy do rondla z roztopionym masłem i dusimy na małym ogniu 5 minut. Najlepiej aby owoce były świeże. Sok pomarańczowy o temperaturze pokojowej mieszamy z mąką ziemniaczaną po czym dolewamy do uduszonych owoców… Czytaj dalej Sos żurawinowy

Sos beszamelowy

3 szklanki przegotowanego zimnego mleka, łyżka posiekanej cebuli, 2 łyżki masła, 3-4 łyżki mąki, sól, pieprz, zielenina Masło rozgrzewamy w rondlu, wkładamy cebulę, smażymy, aż będzie szklista, następnie wsypujemy mąkę, smażymy mieszając, aż mąka nabierze jasnozłotego koloru. Mieszając zasmażkę wlewamy mleko, przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy zieleninę, mieszając doprowadzamy do zagotowania się i gotujemy na… Czytaj dalej Sos beszamelowy