Zupa cebulowa

Oto przepis na zupę cebulową: Pokrój cebule na cienkie plasterki. W dużym garnku rozgrzej masło i oliwę na średnim ogniu. Dodaj cebulę i smaż ją przez około 15-20 minut, aż stanie się miękka i lekko zrumieniona. Dodaj posiekany czosnek i smaż przez kolejne 2 minuty, mieszając, aby zapobiec przypalaniu. Wsyp mąkę do garnka i dokładnie … Dowiedz się więcej

Zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa to tradycyjne węgierskie danie, które zyskało popularność w wielu innych krajach. Jest to treściwa i aromatyczna zupa zwykle z delikatnego mięsa wołowego, oraz dodatku warzyw i przypraw. Aby przygotować zupę mięsną, należy wołowinę pokroić na niewielką kostkę i szybko podsmażyć na mocno rozgrzanym oleju. Następnie przerzucić ją do garnka, zalać wywarem i gotować … Dowiedz się więcej

Zupa grzybowa

Aby przyrządzić zupę grzybową najlepiej najpierw jest suszone grzyby dobrze wypłukać i zamoczyć, każdy gatunek osobno w 2 szklankach zimnej wody na co najmniej 4 godziny. W dużym garnku zagotować rosół, dodać seler, cebule i marchew. Grzyby odcedzić i dodać wywar do rosołu, grzyby pokroić na cienkie paseczki i tez dodać do zupy, a następnie … Dowiedz się więcej

Flaki po włosku

Składniki: 1 kg flaków 100 g boczku surowego cebula 2 marchewki 2 gałązki selera naciowego szklanka białego wina litr bulionu najlepiej wołowego 2 szklanki przecieru pomidorowego parmezan albo inny starty żółty ser 2 ząbki czosnku, pęczek natki pietruszki, oliwa sposób przygotowania Najpierw czyścimy i kroimy flaki tak jak przy przyrządzaniu polskich flaków. Następnie gotujemy je … Dowiedz się więcej

Barszcz ukraiński

Składniki: 0,5 kg buraków 1 puszka koncentratu pomidorowego 0,1 kg fasoli białej 2 marchewki 1 pietruszka 1 seler 0,2 kg ziemniaków 0,2 kg kapusty włoskiej 125 ml kwasu buraczanego 2 ząbki czosnku mąka, śmietana, cukier, bulion lub woda Sposób przygotowania: Fasolę namoczyć na noc, ugotować do połowy miękkości (można zastąpić fasolą z puszki). Warzywa obrać … Dowiedz się więcej

Zabielana zupa z bułek

Do ugotowania zabielanej zupy z bułek potrzebujemy: 20 dag bułki suchej 2 litry wody lub wywar z warzyw 5 dag masła lub margaryny 20 dag śmietanki 2 żółtka zielenina sól Bułkę musimy  pokruszyć, dosuszyć w piekarniku, zalać wrzącą, osoloną wodą lub wywarem z warzyw, rozgotować. Przetrzeć przez sito. posolić. Do roztworu dodać masło a następnie … Dowiedz się więcej

Kartoflanka

Czas przygotowania kartoflanki wynosi około jednej godziny. Sposób wykonania: Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę. Włóż do gotującego się bulionu. Dodaj listek laurowy i ziele angielskie. Gotuj 15 min (aż ziemniaki będą miękkie). Grzyby namocz, osobno ugotuj. Cebulę pokrój w piórka, kiełbasę w kostkę – podsmaż je na oleju. Razem z tłuszczem dodaj do zupy.Śmietanę zmiksuj … Dowiedz się więcej

Zupa bananowa

Sposób przygotowania zupy bananowej: Cebulę należy obrać i pokroić w kosteczkę. Rozgrzać w garnku masło, dodać cebulę i wyciśnięty ząbek czosnku. Dodać curry i dwa banany pokrojone w plasterki. To wszystko delikatnie oprószyć mąką i zalać wywarem. Całość po zagotowaniu przetrzeć przez sito lub zblendować i osolić do smaku. Trzeciego banana pokroić i wrzucić do … Dowiedz się więcej

Zupa grzybowa z kluskami ziemniaczanymi

składniki 2 garście grzybów suszonych 1,5 l. wody, 3 kostki rosołowe grzybowe ok. 1 szklanki soku z kapusty kiszonej lub woda z obgotowanej kapusty na bigos 1/2 szklanki śmietanki ½ szklanki mąki pszennej 20 dag dowolnego mięsa 10 średnich ziemniaków 3 łyżki mielonego siemienia lnianego 1 jajko sól Sposób przygotowania: Grzyby krótko namoczyć, umyć i … Dowiedz się więcej

Zupa rybna z dodatkiem małż

Zupa rybna z dodatkiem małż to danie zdecydowanie egzotyczne. Aby przygotować zupę rybną z dodatkiem małż, należy pokroić cebulę na ćwiartki i podsmażyć na maśle razem z pokrojonym w plastry porem. Gdy cebula się zeszkli, należy dodać posiekany czosnek, pomidory, białe wino oraz bulion. Całość należy gotować przez około 10 minut, po czym należy dodać … Dowiedz się więcej