rogaliki drożdżowe

Rogaliki drożdżowe

Ciasta

Aby przygotować ciasto na rogaliki drożdżowe, należy zrobić rozczyn z drożdży, 0,5 l mleka, 4 szklanek mąki i łyżeczki cukru, a następnie postawić go do wyrośnięcia. Gdy rozczyn wyrośnie, należy dodać ubite jaja na parze z cukrem, resztę mąki i sól, i wyrabiać, dodając ciepłe mleko w miarę potrzeby. Na koniec wlać sklarowane masło, dobrze wyrobić i pozostawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu, ciasto należy wyrzucić na stolnicę i formować rogaliki lub bułeczki. Gdy podrosną, należy je smarować roztrzepanym jajkiem, posypać makiem lub cukrem i upiec w gorącym piecu przez około 15-20 minut.

Składniki:

• 1kg mąki ( 2 litry )
• 5 dkg drożdży
• 10 dkg cukru
• 3 jajka
• 0,75 l mleka
• 5 dkg masła
• 1 łyżeczla soli
• 1 jajko do posmarowania

Chłodnik z rzodkiewką

Oto przepis na chłodnik z rzodkiewką: Rzodkiewki umyj i pokrój na cienkie plasterki. Ogórka umyj i również pokrój na cienkie plasterki. Jeśli chcesz, możesz obrać go ze skórki przed pokrojeniem. Cebulę obierz i drobno posiekaj….

Sos boloński

Aby przyrządzić sos boloński do rondla wlewamy odrobinę oleju, wrzucamy posiekaną cebulę, pokrojoną paprykę i startą na grubych oczkach tarki marchewkę. Wlewamy sok pomidorowy chwilę podduszamy. Partiami wrzucamy mięso mielone rozdrabniając je podczas smażenia. Na…

Bigos staropolski

Oto przepis na tradycyjny bigos staropolski: Na dużym garnku lub rondlu rozgrzej trochę oleju roślinnego i podsmaż boczek na złoty kolor. Następnie dodaj kiełbasę i smaż przez kilka minut, aż się zarumienią. Wyjmij je z…

Schab faszerowany

schab faszerowany

Oto sposób na przyrządzenie faszerowanego schabu: Aby przygotować faszerowany schab, należy dokładnie umyć mięso i osuszyć. Następnie długim nożem trzeba naciąć schab, tworząc tzw. kieszeń. Przygotować farsz, który składa się z żółtka, masła, namoczonej bułki,…

Schab z suszoną śliwką

schab

składniki: 1 kg schabu bez kości 200 g suszonych śliwek 100 ml czerwonego wina 2 łyżki smalcu 1 ząbek czosnku majeranek sól, pieprz sposób przygotowania: Schab umyć, natrzeć solą, pieprzem, majerankiem i roztartym czosnkiem. Odstawić…

Babka szafranowa

babka szafranowa

Metoda przygotowania babki szafranowej jest identyczna jak w przypadku babki warszawskiej. Aby przygotować ciasto, należy najpierw przygotować rozczyn z 0,5 litra mleka, drożdży, 1 łyżki cukru i 1 litra mleka, a następnie postawić go w…