Rogaliki drożdżowe

Aby przygotować ciasto na rogaliki drożdżowe, należy zrobić rozczyn z drożdży, 0,5 l mleka, 4 szklanek mąki i łyżeczki cukru, a następnie postawić go do wyrośnięcia. Gdy rozczyn wyrośnie, należy dodać ubite jaja na parze z cukrem, resztę mąki i sól, i wyrabiać, dodając ciepłe mleko w miarę potrzeby. Na koniec wlać sklarowane masło, dobrze wyrobić i pozostawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu, ciasto należy wyrzucić na stolnicę i formować rogaliki lub bułeczki. Gdy podrosną, należy je smarować roztrzepanym jajkiem, posypać makiem lub cukrem i upiec w gorącym piecu przez około 15-20 minut.

Składniki:

• 1kg mąki ( 2 litry )
• 5 dkg drożdży
• 10 dkg cukru
• 3 jajka
• 0,75 l mleka
• 5 dkg masła
• 1 łyżeczla soli
• 1 jajko do posmarowania

Opublikowano
Umieszczono w kategoriach: Ciasta