roladki wołowe

Roladki wołowe po polsku

Dania z wołowiny

Żeby przyrządzić roladki wołowe po polsku należny najpierw rozbić plastry mięsa, posolić je, oprószyć pieprzem i odstawić na chwilę. Jedną kromkę chleba namoczyć, cebule zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, następnie poddusić na łyżce masła ostudzić. Wymieszać dobrze składniki, doprawić solą i pieprzem, powstałą masą smarować płaty mięsa, zwijać mocno, spiąć wykałaczkami. Rolady wołowe obsmażyć na maśle, podlać bulionem, oprószyć rozgniecioną kromką chleba i dusić pod przykryciem do miękkości, w razie potrzeby uzupełniać wyparowany płyn.

Składniki:

6 plastrów wołowiny zrazowej
2 kromki chleba
1 cebula
masło
szklanka bulionu grzybowego (może być kostka rosołowa)
sól, pieprz

Bigos wiejski

jak zrobić bigos wiejski

Jak przyrządzić smaczny bigos wiejski? Najpierw należy opłukać fasolę, zalać ja zimną wodą i zostawić na noc. Następnie odcedzić, zalać wrzątkiem i ugotować, co trwa ok. 1 godz i odcedzić. Kapustę odcisnąć i jeśli jest…

Zupa grochowa

zupa grochowa

Oto przepis na zupę grochową: Noc przed gotowaniem namocz groch w wodzie. Następnego dnia odcedź go i opłucz. W dużym garnku podsmaż boczek na średnim ogniu, aż będzie lekko chrupiący. Dodaj cebulę i czosnek i…

Kurczak po hindusku z morelami

Kurczak po hindusku

Kurczak po hindusku Kurczak po hindusku z morelami to pyszne danie, które łączy w sobie intensywne smaki i aromaty. Składniki potrzebne do przyrządzenia kurczaka po hindusku z morelami 0,5 kg piersi z kurczaka dwie duże…

Chłodnik z ogórków

Oto przepis na chłodnik z ogórków, bardzo popularny w polskiej kuchni: Ogórki umyj, obrób na tarce o grubych oczkach lub pokrój na drobne kawałki. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. W misce połącz jogurt…

Bigos z kapusty kiszonej

Oto przepis na bigos z kapusty kiszonej: Na dużym garnku lub rondlu rozgrzej trochę oleju roślinnego i podsmaż boczek na złoty kolor. Następnie dodaj kiełbasę i smaż przez kilka minut, aż się zarumienią. Wyjmij je…

Sos chrzanowy

Sos chrzanowy to popularny sos o ostrym i pikantnym smaku, który często towarzyszy mięsom, rybom, danym ziemniaczanym i sałatom. Sos chrzanowy świetnie komponuje się z pieczonym mięsem, takim jak wołowina czy wieprzowina, a także z…