Rolady z kurczaka

Dania z kurczaka

Przygotowanie rolad z kurczaka jest dość proste – w celu uzyskania 4 pojedynczych piersi z kurczaka, należy każdą podwójną pierś przeciąć na pół. Jeden kawałek zostawiamy na później – przyda się do przygotowania nadzienia. Następnie każdą z trzech pozostałych piersi przykrywamy folią do żywności i rozbijamy je tłuczkiem na cienkie plastry. Każdy plaster solimy i pieprzymy z obu stron.

Aby przygotować nadzienie, kroimy odłożoną pierś w małą kostkę i wrzucamy ją do miksera razem z białkami jaj oraz śmietanką. Mieszamy, aż otrzymamy jednolitą masę. Następnie kroimy cebulę na drobną kostkę, a pieczarki na małe plastry. Smażymy je na roztopionym maśle i dodajemy do zmiksowanej masy. Wszystko doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i dodajemy groszek. Całość delikatnie mieszamy.

Piecyk nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. Następnie rozkładamy na stole folię aluminiową z błyszczącą stroną do góry, kroimy kawałki wielkości przygotowanych plastrów kurczaka i każdy kawałek folii lekko smarujemy olejem. Układamy plaster kurczaka, nakładamy na niego nadzienie, a następnie zwijamy w ścisłe rolady, pomagając sobie folią i skręcając na końcu brzegi folii. W ten sposób otrzymujemy trzy srebrne roladki z kurczaka.

Na patelni mocno rozgrzewamy olej i kładziemy na nim srebrne rolady z kurczaka, przykrywając pokrywką. Smażymy wałki z obu stron po 3 minuty. Następnie przekładamy rolady do naczynia żaroodpornego i wkładamy je do nagrzanego piekarnika na około 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika, rozwijamy folię i kroimy rolady na plastry. Podajemy na gorąco lub na zimno, jako dodatek do kanapek. Smacznego!

Składniki:

2 podwójne piersi z kurczaka
2 duże pieczarki
1 cebula
2 łyżki masła
4 łyżki zielonego groszku konserwowego
2 białka jajek
2 łyżki natki pietruszki
3 łyżki słodkiej śmietanki 30%
sól, pieprz, suszona bazylia, olej do smażenia, folia aluminiowa

Klasyczny stek Oscar

stek oscar

6 steków z tylnej polędwicy wołowej (po 200 g każdy), lub około 1 kg rostbefu bez kości, podzielonego na steki 3 łyżki masła 200 g mięsa z krabów 12 szparagów, blanszowanych przez 5 minut 6…

Roladki wołowe po polsku

roladki wołowe

Żeby przyrządzić roladki wołowe po polsku należny najpierw rozbić plastry mięsa, posolić je, oprószyć pieprzem i odstawić na chwilę. Jedną kromkę chleba namoczyć, cebule zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, następnie poddusić na łyżce masła…

Tradycyjny chłodnik bułgarski

chłodnik bułgarski

Tradycyjny bułgarski chłodnik, znany jako tarator, to orzeźwiające danie idealne na gorące dni. Charakteryzuje się kremową konsystencją opartą na jogurcie, z ogórkami, czosnkiem i świeżymi ziołami. Oto przepis na przygotowanie tego pysznego chłodnika: Składniki: 500…

Baranina z ryżem i cytryną

baranina

baranina 1 kg 2 cytryny 1 cebula 250 g masła ryż 500 g sól, pieprz Mięso oczyścić, pokroić na porcje. Cebulę posiekać, z cytryn wycisnąć sok. Cebulę i mięso włożyć do garnka, zalać sokiem z…

Barszcz ukraiński

barszcz ukraiński

Składniki: 0,5 kg buraków 1 puszka koncentratu pomidorowego 0,1 kg fasoli białej 2 marchewki 1 pietruszka 1 seler 0,2 kg ziemniaków 0,2 kg kapusty włoskiej 125 ml kwasu buraczanego 2 ząbki czosnku mąka, śmietana, cukier,…

Zupa grzybowa z kluskami ziemniaczanymi

zupa grzybowa

składniki 2 garście grzybów suszonych 1,5 l. wody, 3 kostki rosołowe grzybowe ok. 1 szklanki soku z kapusty kiszonej lub woda z obgotowanej kapusty na bigos 1/2 szklanki śmietanki ½ szklanki mąki pszennej 20 dag…