schab pieczony

Schab pieczony

Dania ze schabu

Sposób wykonania prostej i smacznej potrawy jaką jest pieczony schab:

Obrany czosnek drobno posiekać, wymieszać z pozostałymi przyprawami. Kawałek ok 2 kg schabu bez kości natrzeć powstałą masą, odstawić na noc do lodówki nakryty folią. Piec około 2 godzin, co jakiś czas smarując go mlekiem. Po około 1,5 godziny dodać obrane i pokrojone kwaśne jabłka i cebulę. Powstała z nich masą natrzeć dokładnie upieczony schab i pozostawić do wystygnięcia.

Składniki:

schab
mleko
czosnek
cebula
kwaśne jabłka
sól, pieprz
majeranek

Omlet z serem

omlet z serem

Omlet z serem to danie bardzo proste do przygotowania, do jego usmażenia potrzebujemy: 3 jajka 3 łyżki startego żółtego sera łyżka masła sól Jajka musimy roztrzepać w misce, następnie wlać mleko, osolić, po czym ubijać…

Zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa to tradycyjne węgierskie danie, które zyskało popularność w wielu innych krajach. Jest to treściwa i aromatyczna zupa zwykle z delikatnego mięsa wołowego, oraz dodatku warzyw i przypraw. Aby przygotować zupę mięsną, należy wołowinę…

Zupa ziemniaczana

Zupa ziemniaczana to popularne i sycące danie, które jest często spożywane w różnych krajach. Istnieje wiele wariantów tej zupy, oto podstawowa receptura na klasyczną zupę ziemniaczaną. Oto lista składników potrzebna aby ugotować zupę ziemniaczaną: 4-5…

Tradycyjny chłodnik bułgarski

chłodnik bułgarski

Tradycyjny bułgarski chłodnik, znany jako tarator, to orzeźwiające danie idealne na gorące dni. Charakteryzuje się kremową konsystencją opartą na jogurcie, z ogórkami, czosnkiem i świeżymi ziołami. Oto przepis na przygotowanie tego pysznego chłodnika: Składniki: 500…

Bigos staropolski

Oto przepis na tradycyjny bigos staropolski: Na dużym garnku lub rondlu rozgrzej trochę oleju roślinnego i podsmaż boczek na złoty kolor. Następnie dodaj kiełbasę i smaż przez kilka minut, aż się zarumienią. Wyjmij je z…

Sos boloński

Aby przyrządzić sos boloński do rondla wlewamy odrobinę oleju, wrzucamy posiekaną cebulę, pokrojoną paprykę i startą na grubych oczkach tarki marchewkę. Wlewamy sok pomidorowy chwilę podduszamy. Partiami wrzucamy mięso mielone rozdrabniając je podczas smażenia. Na…