Sos boloński

Sosy

Aby przyrządzić sos boloński do rondla wlewamy odrobinę oleju, wrzucamy posiekaną cebulę, pokrojoną paprykę i startą na grubych oczkach tarki marchewkę. Wlewamy sok pomidorowy chwilę podduszamy. Partiami wrzucamy mięso mielone rozdrabniając je podczas smażenia. Na koniec musimy dodać przecier pomidorowy, czosnek i zioła i doprawić solą oraz pieprzem do smaku. Podgotowujemy jeszcze chwilę, a następnie wrzucamy do rondla makaron i mieszamy razem z sosem.

50 dag mięsa mielonego
2 ząbki czosnku
1 papryka
1 cebula
2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki bazylii
1/2 łyżeczki tymianku
1 marchewka
3 łyżki przecieru pomidorowego
2 szklanki soku pomidorowego

Bigos ze śliwkami

Bigos ze śliwkami

Bigos ze śliwkami to tradycyjne danie kuchni polskiej, które charakteryzuje się złożoną kompozycją smaków i aromatów. Ten pyszny i pożywny posiłek zawsze smakuje najlepiej, gdy jest przygotowany z najwyższej jakości składników. Oto przepis na bigos…

Zupa fasolowa

Zupa fasolowa to wyjątkowe danie, które zachwyca swoim aromatem, smakiem i wartościami odżywczymi. Przygotowanie tej zupy może być nie tylko smacznym posiłkiem, ale także fascynującą kulinarną przygodą. Oto prosty przepis na smakowitą zupę fasolową: Składniki:…

Schab pieczony

schab pieczony

Sposób wykonania prostej i smacznej potrawy jaką jest pieczony schab: Obrany czosnek drobno posiekać, wymieszać z pozostałymi przyprawami. Kawałek ok 2 kg schabu bez kości natrzeć powstałą masą, odstawić na noc do lodówki nakryty folią….

Rolady z kurczaka

Przygotowanie rolad z kurczaka jest dość proste – w celu uzyskania 4 pojedynczych piersi z kurczaka, należy każdą podwójną pierś przeciąć na pół. Jeden kawałek zostawiamy na później – przyda się do przygotowania nadzienia. Następnie…

Bigos z cukinii

Oto przepis na bigos z cukinii: Na dużą patelnię wlej odrobinę oleju roślinnego i podsmaż cebulę oraz czosnek przez kilka minut, aż staną się miękkie i lekko złociste. Dodaj pokrojoną cukinię i pieczarki do patelni….

Żeberka w miodzie

Oto przepis na żeberka w miodzie, który nadaje im słodko-pikantny smak. W misce wymieszaj miód, sos sojowy, musztardę, olej roślinny, posiekany czosnek oraz ewentualne przyprawy, takie jak starty imbir, papryka czy chilli. Żeberka umyj i…