Sos żurawinowy

Niezwykle efektowny i jednocześnie prosty w wykonaniu sos żurawinowy. Aby go przyrządzić żurawinę, imbir oraz brzoskwinię kroimy nożem na niewielkie kawałki, następnie wrzucamy do rondla z roztopionym masłem i dusimy na małym ogniu 5 minut. Najlepiej aby owoce były świeże. Sok pomarańczowy o temperaturze pokojowej mieszamy z mąką ziemniaczaną po czym dolewamy do uduszonych owoców i intensywnie mieszamy przez minutę, następnie wszystko razem gotujemy około 5 minut na małym ogniu mieszając co trochę, po czym ściągamy naczynie z kuchni. Na koniec siekamy świeżą miętę i dorzucamy do sosu. Sos żurawinowy idealnie pasuje do ryżu lub do polania panierowanych kotletów drobiowych.

Składniki na sos żurawinowy:

żurawina – 150 g
masło – 100 g
sok pomarańczowy – 500 ml
brzoskwinia – 100 g
mąka ziemniaczana – 50 g
świeży imbir – 15 g
świeża mięta – 15 g