Sos beszamelowy

Sos beszamelowy

Sosy

3 szklanki przegotowanego zimnego mleka,
łyżka posiekanej cebuli,
2 łyżki masła,
3-4 łyżki mąki,
sól, pieprz,
zielenina

Masło rozgrzewamy w rondlu, wkładamy cebulę, smażymy, aż będzie szklista, następnie wsypujemy mąkę, smażymy mieszając, aż mąka nabierze jasnozłotego koloru. Mieszając zasmażkę wlewamy mleko, przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy zieleninę, mieszając doprowadzamy do zagotowania się i gotujemy na małym ogniu około 20 min. Na koniec wywar należy przecedzić.

Zupa ogórkowa z ziemniakami

Zupa ogórkowa z ziemniakami to popularne danie w polskiej kuchni. Jest to kwaszona zupa, przygotowywana na bazie ogórków kiszonych lub kwaszonych. Oto prosty przepis na zupę ogórkową: W dużym garnku rozgrzej masło lub olej. Dodaj…

Zupa fasolowa

Zupa fasolowa to wyjątkowe danie, które zachwyca swoim aromatem, smakiem i wartościami odżywczymi. Przygotowanie tej zupy może być nie tylko smacznym posiłkiem, ale także fascynującą kulinarną przygodą. Oto prosty przepis na smakowitą zupę fasolową: Składniki:…

Labskaus

Labskaus

Labskaus to tradycyjne danie kuchni północnoniemieckiej, szczególnie popularne w Hamburgu. To rodzaj mięsnego gulaszu podawany z ziemniakami i innymi dodatkami. Aby je wykonać potrzebne nam będą następujące składniki. Składniki na Labskaus 750 g ziemniaków 350…

Forszmak zapiekany

forszmak zapiekany

Żeby przygotować forszmak zapiekany potrzebować będziemy gotowaną lub smażoną baraninę, wołowinę, lub, cielęcinę bądź też śledzie (najpierw wymoczone, oczyszczone od skory i ości). Mięso należy przepościć przez maszynkę do mięsa z siatką z gęstymi oczkami….

Chłodnik z rzodkiewką

Oto przepis na chłodnik z rzodkiewką: Rzodkiewki umyj i pokrój na cienkie plasterki. Ogórka umyj i również pokrój na cienkie plasterki. Jeśli chcesz, możesz obrać go ze skórki przed pokrojeniem. Cebulę obierz i drobno posiekaj….

Babka szafranowa

babka szafranowa

Metoda przygotowania babki szafranowej jest identyczna jak w przypadku babki warszawskiej. Aby przygotować ciasto, należy najpierw przygotować rozczyn z 0,5 litra mleka, drożdży, 1 łyżki cukru i 1 litra mleka, a następnie postawić go w…