
Zapiekanka z kapustą i ziemniakami
Zapiekanka z kapustą i ziemniakami to potrawa prosta w przygotowaniu, do jej wykonania potrzebujemy:
kapusta – 1 główka
cebula- 2 szt.
ziemniaki – 6 szt.
bułka – 1 szt.
jajka – 2 szt.
śmietana -3-4 łyżki
Główkę kapusty białej lub włoskiej podzielić na ćwiartki, wyciąć głąby i obgotować we wrzątku około 7 minut, następnie należy osączyć, gdy przestygnie, odcisnąć i zmielić razem z sześcioma ugotowanymi średniej wielkości ziemniakami, dwiema przesmażonymi na oleju drobno pokrojonymi cebulami oraz bułką namoczoną w mleku a następnie odciśniętą. Do tej masy dodajemy dwa surowe jajka, 3-4 łyżki śmietany, sól i pieprz do smaku. Masę ułożoną w naczyniu przed włożeniem do piekarnika posypujemy tartym żółtym serem i zapiekamy około 1 godziny.