zupa bananowa

Zupa bananowa

Zupy

Sposób przygotowania zupy bananowej:

Cebulę należy obrać i pokroić w kosteczkę. Rozgrzać w garnku masło, dodać cebulę i wyciśnięty ząbek czosnku. Dodać curry i dwa banany pokrojone w plasterki. To wszystko delikatnie oprószyć mąką i zalać wywarem. Całość po zagotowaniu przetrzeć przez sito lub zblendować i osolić do smaku. Trzeciego banana pokroić i wrzucić do zupy. Po zagotowaniu zabielamy śmietaną. Zupę podajemy posypaną pistacjami.

Składniki:

1 litr wywaru drobiowego
2 łyżki posiekanych pistacji
3 małe banany
8 łyżek śmietany
1 cebula
ząbek czosnku
łyżeczka masła
2 łyżeczki curry
2 łyżki mąki
sól

 

Chłodnik po polsku

Oto prosty przepis na tradycyjny chłodnik, popularny w kuchni polskiej i wielu innych krajach. Botwinkę dokładnie umyj, odetnij łodygi od liści. Łodygi pokrój na mniejsze kawałki, a liście posiekaj drobno. Ogórki, rzodkiewki, cebulę i czosnek…

Klasyczny stek Oscar

stek oscar

6 steków z tylnej polędwicy wołowej (po 200 g każdy), lub około 1 kg rostbefu bez kości, podzielonego na steki 3 łyżki masła 200 g mięsa z krabów 12 szparagów, blanszowanych przez 5 minut 6…

Kurczak po hindusku z morelami

Kurczak po hindusku

Kurczak po hindusku Kurczak po hindusku z morelami to pyszne danie, które łączy w sobie intensywne smaki i aromaty. Składniki potrzebne do przyrządzenia kurczaka po hindusku z morelami 0,5 kg piersi z kurczaka dwie duże…

Sos beszamelowy

Sos beszamelowy

3 szklanki przegotowanego zimnego mleka, łyżka posiekanej cebuli, 2 łyżki masła, 3-4 łyżki mąki, sól, pieprz, zielenina Masło rozgrzewamy w rondlu, wkładamy cebulę, smażymy, aż będzie szklista, następnie wsypujemy mąkę, smażymy mieszając, aż mąka nabierze…

Rolady z kurczaka

Przygotowanie rolad z kurczaka jest dość proste – w celu uzyskania 4 pojedynczych piersi z kurczaka, należy każdą podwójną pierś przeciąć na pół. Jeden kawałek zostawiamy na później – przyda się do przygotowania nadzienia. Następnie…

Zupa grochowa

zupa grochowa

Oto przepis na zupę grochową: Noc przed gotowaniem namocz groch w wodzie. Następnego dnia odcedź go i opłucz. W dużym garnku podsmaż boczek na średnim ogniu, aż będzie lekko chrupiący. Dodaj cebulę i czosnek i…