zupa grochowa

Zupa grochowa

Zupy

Oto przepis na zupę grochową:

Noc przed gotowaniem namocz groch w wodzie. Następnego dnia odcedź go i opłucz.

W dużym garnku podsmaż boczek na średnim ogniu, aż będzie lekko chrupiący. Dodaj cebulę i czosnek i smaż je razem przez kilka minut, aż cebula zmięknie.

Dodaj do garnka namoczony i odsączony groch, marchewkę i ziemniaki. Wlej bulion i dodaj liść laurowy oraz suszony tymianek.

Doprowadź zupę do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 1-1,5 godziny, aż groch i warzywa będą miękkie. Czas gotowania może się różnić w zależności od rodzaju grochu, więc sprawdzaj, czy jest odpowiednio miękki.

Wyjmij liść laurowy z zupy i zblenduj ją przy pomocy blendera ręcznego lub przelej część zupy do blendera i zmiksuj, a następnie dodaj z powrotem do garnka. Możesz również pozostawić nieco całości grochu dla tekstury.

Dopraw zupę solą i pieprzem według własnego smaku.

Podawaj zupę grochową gorącą, opcjonalnie polaną śmietaną i posypaną koperkiem lub natką pietruszki.

Zupa grochowa świetnie smakuje z dodatkiem świeżego chleba.

Składniki:

  • 2 szklanki suchego grochu
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 2 marchewki, pokrojone w kostkę
  • 2 ziemniaki, pokrojone w kostkę
  • 4-5 plasterków boczku, pokrojonego w kostkę
  • 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • Sól i pieprz do smaku
  • Śmietana (opcjonalnie, do podania)
  • Koperek lub natka pietruszki do posypania (opcjonalnie)

Kurczak po hindusku z morelami

Kurczak po hindusku

Kurczak po hindusku Kurczak po hindusku z morelami to pyszne danie, które łączy w sobie intensywne smaki i aromaty. Składniki potrzebne do przyrządzenia kurczaka po hindusku z morelami 0,5 kg piersi z kurczaka dwie duże…

Sos Cumberland

Sos Cumberland to zimny sos o słodko-pikantnym smaku, przygotowany z galaretki z czerwonych porzeczek, soku z cytryny i pomarańczy, porto, musztardy i szalotki. Sos Cumberland serwowany zwykle jest do potraw z dziczyzny, często do dań…

Forszmak zapiekany

forszmak zapiekany

Żeby przygotować forszmak zapiekany potrzebować będziemy gotowaną lub smażoną baraninę, wołowinę, lub, cielęcinę bądź też śledzie (najpierw wymoczone, oczyszczone od skory i ości). Mięso należy przepościć przez maszynkę do mięsa z siatką z gęstymi oczkami….

Bigos z młodej kapusty

Oto przepis na bigos z młodej kapusty: Na dużą patelnię lub garnku wlej odrobinę oleju roślinnego i podsmaż boczek na złoty kolor. Następnie dodaj kiełbasę i smaż przez kilka minut, aż się zarumieni. Wyjmij je…

Labskaus

Labskaus

Labskaus to tradycyjne danie kuchni północnoniemieckiej, szczególnie popularne w Hamburgu. To rodzaj mięsnego gulaszu podawany z ziemniakami i innymi dodatkami. Aby je wykonać potrzebne nam będą następujące składniki. Składniki na Labskaus 750 g ziemniaków 350…

Placki ziemniaczane po zbójnicku

Placki ziemniaczane z sosem grzybowym

Sposób przygotowania placków ziemniaczanych po zbójnicku: Ziemniaki ścieramy na tarce lub maszynce, odcedzamy dodajemy do masy ziemniaczanej startą cebulę oraz resztę składników: śmietanę, mąkę, jajko, sól i pieprz do smaku. Wszystko razem mieszamy na jednolitą…