Zupa gulaszowa

Zupy

Zupa gulaszowa to tradycyjne węgierskie danie, które zyskało popularność w wielu innych krajach. Jest to treściwa i aromatyczna zupa zwykle z delikatnego mięsa wołowego, oraz dodatku warzyw i przypraw.
Aby przygotować zupę mięsną, należy wołowinę pokroić na niewielką kostkę i szybko podsmażyć na mocno rozgrzanym oleju. Następnie przerzucić ją do garnka, zalać wywarem i gotować na niewielkim ogniu przez około godzinę. Do mięsa należy również dodać podsmażoną wieprzowinę, na przykład polędwiczki wieprzowe. Cebulę pokroić w kostkę, usmażyć na złoto i dodać do mięsa. Całość przyprawić solą, pieprzem i dusić, a na około 30-35 minut przed końcem gotowania dodać pokrojoną kapustę bez głąbów.

Na 20 minut przed końcem gotowania, warto dodać różne warzywa, takie jak pokrojone w kostkę ziemniaki, paprykę, kukurydzę oraz pokrojony w krążki por. Zupę można doprawić papryką w proszku i drobno pokrojoną papryczką chili, albo dodać szczyptę chili w proszku lub więcej ostrej papryki, aby nadać lekko pikantnego smaku. Na koniec można dodać koncentrat pomidorowy, a całość zagęścić mąką.

Składniki:

50 dag wołowiny
50 dag wieprzowiny
duża czerwona papryka
4 średnie ziemniaki
2 cebule
puszka kukurydzy
1 i ½ litra wywaru z kostki
3 łyżki mąki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
pół łyżeczki ostrej papryki
łyżeczka łagodnej papryki
papryczka chili
listek laurowy
pieprz, sól

Bigos z młodej kapusty

Oto przepis na bigos z młodej kapusty: Na dużą patelnię lub garnku wlej odrobinę oleju roślinnego i podsmaż boczek na złoty kolor. Następnie dodaj kiełbasę i smaż przez kilka minut, aż się zarumieni. Wyjmij je…

Zupa grzybowa z kluskami ziemniaczanymi

zupa grzybowa

składniki 2 garście grzybów suszonych 1,5 l. wody, 3 kostki rosołowe grzybowe ok. 1 szklanki soku z kapusty kiszonej lub woda z obgotowanej kapusty na bigos 1/2 szklanki śmietanki ½ szklanki mąki pszennej 20 dag…

Steki w sosie chrzanowym

steki

Steki w sosie chrzanowym są doskonałym wyborem dla miłośników intensywnego smaku i aromatu chrzanu. Można je podać z ziemniakami lub ulubionymi warzywami, takimi jak szparagi czy fasolka szparagowa. Przepis na steki w sosie chrzanowym Oczyść…

Zupa pomidorowa

Oto przepis na klasyczną zupę pomidorową: Zanurz pomidory w gorącej wodzie na kilka minut, a następnie obierz ze skórki. Pokrój pomidory na kawałki. W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek,…

Sos żurawinowy

żurawina

Niezwykle efektowny i jednocześnie prosty w wykonaniu sos żurawinowy. Aby go przyrządzić żurawinę, imbir oraz brzoskwinię kroimy nożem na niewielkie kawałki, następnie wrzucamy do rondla z roztopionym masłem i dusimy na małym ogniu 5 minut….

Klasyczny stek Oscar

stek oscar

6 steków z tylnej polędwicy wołowej (po 200 g każdy), lub około 1 kg rostbefu bez kości, podzielonego na steki 3 łyżki masła 200 g mięsa z krabów 12 szparagów, blanszowanych przez 5 minut 6…