Zupa ogórkowa z ziemniakami

Zupy

Zupa ogórkowa z ziemniakami to popularne danie w polskiej kuchni. Jest to kwaszona zupa, przygotowywana na bazie ogórków kiszonych lub kwaszonych. Oto prosty przepis na zupę ogórkową:

W dużym garnku rozgrzej masło lub olej. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, i smaż na złoty kolor przez kilka minut.

Dodaj pokrojone ogórki kiszone i smaż przez kilka minut, aż ogórki zmiękną nieco.

Dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj, smażąc przez około minutę.

Wlej bulion warzywny lub bulion drobiowy do garnka. Dodaj pokrojone ziemniaki, marchewkę i pietruszkę, jeśli używasz. Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie.

Dodaj śmietanę kwaśną do zupy i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Gotuj zupę na małym ogniu przez kolejne kilka minut, aby się zagotowała i połączyły się smaki.

Przed podaniem posyp zupę posiekanym koperkiem.

Składniki potrzebne do ugotowania zupy ogórkowej z ziemniakami

  • 4 ogórki kiszone (średniej wielkości), pokrojone w plasterki
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 łyżki masła lub oleju roślinnego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 litr bulionu warzywnego lub bulionu drobiowego
  • 1 karton (200 ml) śmietany kwaśnej
  • 2-3 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
  • 1 marchewka, obrana i pokrojona w kostkę (opcjonalnie)
  • 1 pietruszka, obrana i pokrojona w kostkę (opcjonalnie)
  • 1/2 pęczka koperku, posiekane
  • Sól i pieprz do smaku

Zupa ogórkowa z ziemniakami jest pysznym i aromatycznym daniem, które można podać z dodatkiem chleba.

Omlet jajeczny

omlet jajeczny

Żeby przyrządzić omlet jajeczny potrzebujemy następujących składników: 4 jajka, 4 łyżki mleka, ćwierć łyżki soli, 2 łyżki masła Roztrzepać jaja, wlać mleko, osolić, ubijać przez 15 sek. Na patelni rozgrzać masło, wlać jaja, smażyć przez…

Kurczak po hindusku z morelami

Kurczak po hindusku

Kurczak po hindusku Kurczak po hindusku z morelami to pyszne danie, które łączy w sobie intensywne smaki i aromaty. Składniki potrzebne do przyrządzenia kurczaka po hindusku z morelami 0,5 kg piersi z kurczaka dwie duże…

Omlet z serem

omlet z serem

Omlet z serem to danie bardzo proste do przygotowania, do jego usmażenia potrzebujemy: 3 jajka 3 łyżki startego żółtego sera łyżka masła sól Jajka musimy roztrzepać w misce, następnie wlać mleko, osolić, po czym ubijać…

Roladki wołowe po polsku

roladki wołowe

Żeby przyrządzić roladki wołowe po polsku należny najpierw rozbić plastry mięsa, posolić je, oprószyć pieprzem i odstawić na chwilę. Jedną kromkę chleba namoczyć, cebule zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, następnie poddusić na łyżce masła…

Sos beszamelowy

Sos beszamelowy

3 szklanki przegotowanego zimnego mleka, łyżka posiekanej cebuli, 2 łyżki masła, 3-4 łyżki mąki, sól, pieprz, zielenina Masło rozgrzewamy w rondlu, wkładamy cebulę, smażymy, aż będzie szklista, następnie wsypujemy mąkę, smażymy mieszając, aż mąka nabierze…

Chłodnik po polsku

Oto prosty przepis na tradycyjny chłodnik, popularny w kuchni polskiej i wielu innych krajach. Botwinkę dokładnie umyj, odetnij łodygi od liści. Łodygi pokrój na mniejsze kawałki, a liście posiekaj drobno. Ogórki, rzodkiewki, cebulę i czosnek…