Klarowanie

Klarowanie to proces usuwania zanieczyszczeń i mętnej piany z różnych wywarów, takich jak mięsne, rybne, warzywne, owocowe oraz konfitur. Celem tego zabiegu jest uzyskanie przejrzystości przygotowanych potraw i produktów. Najczęściej w kuchni klaruje się rosół i auszpik. Aby przeprowadzić klarowanie, należy najpierw mocno schłodzić wywar, dzięki czemu skrzepnięty tłuszcz na powierzchni będzie łatwiejszy do usunięcia. Następnie odtłuszczony wywar należy wymieszać z pianą ubitą z białka jaj, podgrzać na małym ogniu, aż białko się zetnie i wiąże zanieczyszczenia, a następnie odstawić na kilkanaście minut, aby zanieczyszczenia opadły na dno. W końcu wywar przesącza się przez sitko wyłożone gazą. Klarowanie konfitur jest znacznie prostsze – wystarczy zdjąć łyżką pianę zbierającą się na wierzchu podczas gotowania.