Chłodnik po polsku

Chłodnik

Oto prosty przepis na tradycyjny chłodnik, popularny w kuchni polskiej i wielu innych krajach.
Botwinkę dokładnie umyj, odetnij łodygi od liści. Łodygi pokrój na mniejsze kawałki, a liście posiekaj drobno.
Ogórki, rzodkiewki, cebulę i czosnek obierz. Ogórki i rzodkiewki pokrój w kostkę, a cebulę i czosnek posiekaj drobno.
W dużym garnku zagotuj wodę, dodaj botwinkę i gotuj około 10 minut, aż łodygi będą miękkie.
Wyjmij łodygi z bulionu i ostudź. Następnie zblenduj je na gładką masę.

Do botwinkowego bulionu dodaj ogórki, rzodkiewki, cebulę, czosnek i botwinkową masę. Dobrze wymieszaj.
Dodaj jogurt naturalny, kwaśną śmietanę i sok z cytryny. Ponownie dokładnie wymieszaj.
Dopraw chłodnik solą, pieprzem i posiekanym koperkiem. Sprawdź smak i dostosuj przyprawy według własnych preferencji.
Chłodnik wstaw do lodówki na kilka godzin, aby dobrze się schłodził i aby smaki się przegryzły.
Podawaj chłodnik z plasterkami ugotowanego jajka i plasterkami ogórka jako dekorację.

Składniki

  • 500 g botwinki (łodygi i liście)
  • 2 średnie ogórki
  • 3 małe rzodkiewki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 500 ml jogurtu naturalnego
  • 200 ml kwaśnej śmietany
  • Sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • Sól i pieprz do smaku
  • Opcjonalnie: plasterki ugotowanego jajka i plasterki ogórka do dekoracji

Kotlety cielęce z makaronem i warzywami

makaron

To dosyć prosty przepis na makaron z warzywami z kotletami cielęcymi w roli głównej. Na początek cielęcinę należy pokroić na cienkie kotlety, a następnie rozbić dokładnie. Przygotować miskę z rozbitym jajkiem oraz talerz z mąką….

Knedle z wędzonką

knedle z wędzonką

Składniki niezbędne aby przygotować knedle z wędzonką: 12 dag bułki czerstwej (3 kajzerki) 35 dag mąki 2 dag margaryny 15 dag boczku wędzonego 200 ml mleka 1 jajko 5 g proszku do pieczenia sól, majeranek,…

Babka szafranowa

babka szafranowa

Metoda przygotowania babki szafranowej jest identyczna jak w przypadku babki warszawskiej. Aby przygotować ciasto, należy najpierw przygotować rozczyn z 0,5 litra mleka, drożdży, 1 łyżki cukru i 1 litra mleka, a następnie postawić go w…

Zabielana zupa z bułek

zupa z bułek

Do ugotowania zabielanej zupy z bułek potrzebujemy: 20 dag bułki suchej 2 litry wody lub wywar z warzyw 5 dag masła lub margaryny 20 dag śmietanki 2 żółtka zielenina sól Bułkę musimy  pokruszyć, dosuszyć w…

Zupa fasolowa

Zupa fasolowa to wyjątkowe danie, które zachwyca swoim aromatem, smakiem i wartościami odżywczymi. Przygotowanie tej zupy może być nie tylko smacznym posiłkiem, ale także fascynującą kulinarną przygodą. Oto prosty przepis na smakowitą zupę fasolową: Składniki:…

Zupa meksykańska

Oto przepis na zupę meksykańską, znaną jako sopa de tortilla: Rozgrzej piekarnik do 180°C. Pokrój tortille na cienkie paski i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop paski tortilli oliwą z oliwek i…