Zupa grzybowa

Aby przyrządzić zupę grzybową najlepiej najpierw jest suszone grzyby dobrze wypłukać i zamoczyć, każdy gatunek osobno w 2 szklankach zimnej wody na co najmniej 4 godziny.
W dużym garnku zagotować rosół, dodać seler, cebule i marchew. Grzyby odcedzić i dodać wywar do rosołu, grzyby pokroić na cienkie paseczki i tez dodać do zupy, a następnie dodać pieczarki. Garnek przykryć, zmniejszyć ogień i gotować zupę około 1 godziny, aż warzywa będą miękkie. Po godzinie ponownie zagotować, dodać orzo, zmniejszyć ogień i gotować mieszając od czasu do czasu przez 6-8 minut, aż orzo będzie miękkie.
W tym czasie rozpuścić masło na malej patelni, dodać make i zmazy przez 3-5 minut, aż zasmażka będzie leciutko podrumieniona. Dodać około szklanki gorącej zupy do zasmażki ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Dodać do zupy pietruszkę i koperek.
Zaciągnąć zupę kwaśną śmietaną – dodać ¼ gorącej zupy do śmietany, dobrze wymieszać i wlać do garnka ciągle mieszając. Doprawić do smaku sola i pieprzem.

Składniki:

150 g suszonych grzybów
12 dużych suszonych grzybów shitake
3 litry rosołu z wołowiny
5 łodyg selera naciowego, posiekane
2 duże posiekane cebule
5 średnich marchewek, pokrojonych w kostkę
1/2 kg pieczarek, pokrojonych na plasterki
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
2 łyżki posiekanego koperku (niekoniecznie)
1/2 łyżki soli, lub do smaku
1 szklanka makaronu orzo (w kaszlcie ryżu)
2 łyżki masła
2 łyżki maki
3/4 szklanki gęstej kwaśnej śmietany
świeżo zmielony pieprz, do smaku