Zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa to tradycyjne węgierskie danie, które zyskało popularność w wielu innych krajach. Jest to treściwa i aromatyczna zupa zwykle z delikatnego mięsa wołowego, oraz dodatku warzyw i przypraw.
Aby przygotować zupę mięsną, należy wołowinę pokroić na niewielką kostkę i szybko podsmażyć na mocno rozgrzanym oleju. Następnie przerzucić ją do garnka, zalać wywarem i gotować na niewielkim ogniu przez około godzinę. Do mięsa należy również dodać podsmażoną wieprzowinę, na przykład polędwiczki wieprzowe. Cebulę pokroić w kostkę, usmażyć na złoto i dodać do mięsa. Całość przyprawić solą, pieprzem i dusić, a na około 30-35 minut przed końcem gotowania dodać pokrojoną kapustę bez głąbów.

Na 20 minut przed końcem gotowania, warto dodać różne warzywa, takie jak pokrojone w kostkę ziemniaki, paprykę, kukurydzę oraz pokrojony w krążki por. Zupę można doprawić papryką w proszku i drobno pokrojoną papryczką chili, albo dodać szczyptę chili w proszku lub więcej ostrej papryki, aby nadać lekko pikantnego smaku. Na koniec można dodać koncentrat pomidorowy, a całość zagęścić mąką.

Składniki:

50 dag wołowiny
50 dag wieprzowiny
duża czerwona papryka
4 średnie ziemniaki
2 cebule
puszka kukurydzy
1 i ½ litra wywaru z kostki
3 łyżki mąki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
pół łyżeczki ostrej papryki
łyżeczka łagodnej papryki
papryczka chili
listek laurowy
pieprz, sól