Rolady z kurczaka

Przygotowanie rolad z kurczaka jest dość proste – w celu uzyskania 4 pojedynczych piersi z kurczaka, należy każdą podwójną pierś przeciąć na pół. Jeden kawałek zostawiamy na później – przyda się do przygotowania nadzienia. Następnie każdą z trzech pozostałych piersi przykrywamy folią do żywności i rozbijamy je tłuczkiem na cienkie plastry. Każdy plaster solimy i pieprzymy z obu stron.

Aby przygotować nadzienie, kroimy odłożoną pierś w małą kostkę i wrzucamy ją do miksera razem z białkami jaj oraz śmietanką. Mieszamy, aż otrzymamy jednolitą masę. Następnie kroimy cebulę na drobną kostkę, a pieczarki na małe plastry. Smażymy je na roztopionym maśle i dodajemy do zmiksowanej masy. Wszystko doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i dodajemy groszek. Całość delikatnie mieszamy.

Piecyk nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. Następnie rozkładamy na stole folię aluminiową z błyszczącą stroną do góry, kroimy kawałki wielkości przygotowanych plastrów kurczaka i każdy kawałek folii lekko smarujemy olejem. Układamy plaster kurczaka, nakładamy na niego nadzienie, a następnie zwijamy w ścisłe rolady, pomagając sobie folią i skręcając na końcu brzegi folii. W ten sposób otrzymujemy trzy srebrne roladki z kurczaka.

Na patelni mocno rozgrzewamy olej i kładziemy na nim srebrne rolady z kurczaka, przykrywając pokrywką. Smażymy wałki z obu stron po 3 minuty. Następnie przekładamy rolady do naczynia żaroodpornego i wkładamy je do nagrzanego piekarnika na około 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika, rozwijamy folię i kroimy rolady na plastry. Podajemy na gorąco lub na zimno, jako dodatek do kanapek. Smacznego!

Składniki:

2 podwójne piersi z kurczaka
2 duże pieczarki
1 cebula
2 łyżki masła
4 łyżki zielonego groszku konserwowego
2 białka jajek
2 łyżki natki pietruszki
3 łyżki słodkiej śmietanki 30%
sól, pieprz, suszona bazylia, olej do smażenia, folia aluminiowa