Zupa pomidorowa

Oto przepis na klasyczną zupę pomidorową: Zanurz pomidory w gorącej wodzie na kilka minut, a następnie obierz ze skórki. Pokrój pomidory na kawałki. W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, i smaż je na złoty kolor. Dodaj pokrojone pomidory do garnka i smaż przez kilka minut, aż zmiękną. Wlej bulion… Czytaj dalej Zupa pomidorowa

Rolady z kurczaka

Przygotowanie rolad z kurczaka jest dość proste – w celu uzyskania 4 pojedynczych piersi z kurczaka, należy każdą podwójną pierś przeciąć na pół. Jeden kawałek zostawiamy na później – przyda się do przygotowania nadzienia. Następnie każdą z trzech pozostałych piersi przykrywamy folią do żywności i rozbijamy je tłuczkiem na cienkie plastry. Każdy plaster solimy i… Czytaj dalej Rolady z kurczaka

Flaki po włosku

Składniki: 1 kg flaków 100 g boczku surowego cebula 2 marchewki 2 gałązki selera naciowego szklanka białego wina litr bulionu najlepiej wołowego 2 szklanki przecieru pomidorowego parmezan albo inny starty żółty ser 2 ząbki czosnku, pęczek natki pietruszki, oliwa sposób przygotowania Najpierw czyścimy i kroimy flaki tak jak przy przyrządzaniu polskich flaków. Następnie gotujemy je… Czytaj dalej Flaki po włosku

Schab faszerowany

Oto sposób na przyrządzenie faszerowanego schabu: Aby przygotować faszerowany schab, należy dokładnie umyć mięso i osuszyć. Następnie długim nożem trzeba naciąć schab, tworząc tzw. kieszeń. Przygotować farsz, który składa się z żółtka, masła, namoczonej bułki, zielonego pieprzu z zalewy, podsmażonych grzybów i drobno posiekanej cebuli, ubitej piany z białek oraz posiekanej natki pietruszki. Wszystkie składniki… Czytaj dalej Schab faszerowany