Zupa pomidorowa

Oto przepis na klasyczną zupę pomidorową: Zanurz pomidory w gorącej wodzie na kilka minut, a następnie obierz ze skórki. Pokrój pomidory na kawałki. W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, i smaż je na złoty kolor. Dodaj pokrojone pomidory do garnka i smaż przez kilka minut, aż zmiękną. Wlej bulion… Czytaj dalej Zupa pomidorowa

Rolady z kurczaka

Przygotowanie rolad z kurczaka jest dość proste – w celu uzyskania 4 pojedynczych piersi z kurczaka, należy każdą podwójną pierś przeciąć na pół. Jeden kawałek zostawiamy na później – przyda się do przygotowania nadzienia. Następnie każdą z trzech pozostałych piersi przykrywamy folią do żywności i rozbijamy je tłuczkiem na cienkie plastry. Każdy plaster solimy i… Czytaj dalej Rolady z kurczaka

Bigos wiejski

Jak przyrządzić smaczny bigos wiejski? Najpierw należy opłukać fasolę, zalać ja zimną wodą i zostawić na noc. Następnie odcedzić, zalać wrzątkiem i ugotować, co trwa ok. 1 godz i odcedzić. Kapustę odcisnąć i jeśli jest zbyt długa, to trochę pokroić, ale nie za bardzo. Boczek pokroić w kostkę, przełożyć razem z kapustą do rondla, zalać… Czytaj dalej Bigos wiejski

Labskaus

Labskaus to tradycyjne danie kuchni północnoniemieckiej, szczególnie popularne w Hamburgu. To rodzaj mięsnego gulaszu podawany z ziemniakami i innymi dodatkami. Aby je wykonać potrzebne nam będą następujące składniki. Składniki na Labskaus 750 g ziemniaków 350 g peklowanej wołowiny 150 g peklowanej wieprzowiny 2 cebule łyżka margaryny ogórki marynowane pieprz gałka muszkatołowa 1/2 ząbka czosnku 4… Czytaj dalej Labskaus

Roladki wołowe po polsku

Żeby przyrządzić roladki wołowe po polsku należny najpierw rozbić plastry mięsa, posolić je, oprószyć pieprzem i odstawić na chwilę. Jedną kromkę chleba namoczyć, cebule zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, następnie poddusić na łyżce masła ostudzić. Wymieszać dobrze składniki, doprawić solą i pieprzem, powstałą masą smarować płaty mięsa, zwijać mocno, spiąć wykałaczkami. Rolady wołowe obsmażyć… Czytaj dalej Roladki wołowe po polsku

Zapiekanka z kapustą i ziemniakami

Zapiekanka z kapustą i ziemniakami to potrawa prosta w przygotowaniu, do jej wykonania potrzebujemy: kapusta – 1 główka cebula- 2 szt. ziemniaki – 6 szt. bułka – 1 szt. jajka – 2 szt. śmietana -3-4 łyżki Główkę kapusty białej lub włoskiej podzielić na ćwiartki, wyciąć głąby i obgotować we wrzątku około 7 minut, następnie należy… Czytaj dalej Zapiekanka z kapustą i ziemniakami

Baranina z ryżem i cytryną

baranina 1 kg 2 cytryny 1 cebula 250 g masła ryż 500 g sól, pieprz Mięso oczyścić, pokroić na porcje. Cebulę posiekać, z cytryn wycisnąć sok. Cebulę i mięso włożyć do garnka, zalać sokiem z cytryn i dusić aż zostanie wchłonięty, wtedy dodać masło i dusić dalej do zrumienienia mięsa. Oprószyć solą i pieprzem. Wlać… Czytaj dalej Baranina z ryżem i cytryną

Flaki po włosku

Składniki: 1 kg flaków 100 g boczku surowego cebula 2 marchewki 2 gałązki selera naciowego szklanka białego wina litr bulionu najlepiej wołowego 2 szklanki przecieru pomidorowego parmezan albo inny starty żółty ser 2 ząbki czosnku, pęczek natki pietruszki, oliwa sposób przygotowania Najpierw czyścimy i kroimy flaki tak jak przy przyrządzaniu polskich flaków. Następnie gotujemy je… Czytaj dalej Flaki po włosku

Kartoflanka

Czas przygotowania kartoflanki wynosi około jednej godziny. Sposób wykonania: Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę. Włóż do gotującego się bulionu. Dodaj listek laurowy i ziele angielskie. Gotuj 15 min (aż ziemniaki będą miękkie). Grzyby namocz, osobno ugotuj. Cebulę pokrój w piórka, kiełbasę w kostkę – podsmaż je na oleju. Razem z tłuszczem dodaj do zupy.Śmietanę zmiksuj… Czytaj dalej Kartoflanka

Zupa bananowa

Sposób przygotowania zupy bananowej: Cebulę należy obrać i pokroić w kosteczkę. Rozgrzać w garnku masło, dodać cebulę i wyciśnięty ząbek czosnku. Dodać curry i dwa banany pokrojone w plasterki. To wszystko delikatnie oprószyć mąką i zalać wywarem. Całość po zagotowaniu przetrzeć przez sito lub zblendować i osolić do smaku. Trzeciego banana pokroić i wrzucić do… Czytaj dalej Zupa bananowa