Flaki po włosku

Składniki:

1 kg flaków
100 g boczku surowego
cebula
2 marchewki
2 gałązki selera naciowego
szklanka białego wina
litr bulionu najlepiej wołowego
2 szklanki przecieru pomidorowego
parmezan albo inny starty żółty ser
2 ząbki czosnku, pęczek natki pietruszki, oliwa

sposób przygotowania

Najpierw czyścimy i kroimy flaki tak jak przy przyrządzaniu polskich flaków. Następnie gotujemy je do miękkości. Tak przygotowane flaki odcedzamy i odkładamy na bok. Podgrzewamy oliwę, wrzucamy wędzony boczek pokrojony w kostki, dodajemy posiekaną cebule, posiekany seler razem z liśćmi, marchewkę w paski, na końcu czosnek, 2 min. i wszystko razem dusimy, wrzucamy pokrojone i gotowane flaki, solimy, pieprzymy, 2 minuty dusimy, mieszamy. Podlewamy winem, wlewamy bulion, gotujemy ok. 1 godz., następnie dodajemy pastę pomidorową, natkę i razem na wolnym ogniu gotujemy ok. 1 godz. Flaki posypujemy na talerzu parmezanem albo innym drobno startym żółtym serem.