Barszcz ukraiński

Składniki:

0,5 kg buraków
1 puszka koncentratu pomidorowego
0,1 kg fasoli białej
2 marchewki
1 pietruszka
1 seler
0,2 kg ziemniaków
0,2 kg kapusty włoskiej
125 ml kwasu buraczanego
2 ząbki czosnku
mąka, śmietana, cukier, bulion lub woda

Sposób przygotowania:

Fasolę namoczyć na noc, ugotować do połowy miękkości (można zastąpić fasolą z puszki). Warzywa obrać następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach poddusić na maśle, kapustę posiekać, buraki obrać zetrzeć na tarce o dużych oczkach, ziemniaki obrać pokroić w kostkę, kapustę poszatkować. Warzywa zalać wodą lub bulionem i gotować jak zaczną mięknąć dodać kapustę i fasolę. Pod koniec dodać przecier i kwas burakowy oraz czosnek przetarty przez praskę. Wlać śmietanę z mąką doprawić solą i cukrem.