Oto przepis na klasyczną zupę pomidorową: Zanurz pomidory w gorącej wodzie na kilka minut, a następnie obierz ze skórki. Pokrój pomidory na kawałki. W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, i smaż je na złoty kolor. Dodaj pokrojone pomidory do garnka i smaż przez kilka minut, aż zmiękną. Wlej bulion… Czytaj dalej Zupa pomidorowa
Tag: czosnek
Tradycyjny chłodnik bułgarski
Tradycyjny bułgarski chłodnik, znany jako tarator, to orzeźwiające danie idealne na gorące dni. Charakteryzuje się kremową konsystencją opartą na jogurcie, z ogórkami, czosnkiem i świeżymi ziołami. Oto przepis na przygotowanie tego pysznego chłodnika: Składniki: 500 ml jogurtu naturalnego 2 średniej wielkości ogórki 2-3 ząbki czosnku 1 mały bułgarski ogórek (lub zwykły ogórek) 1 łyżka oleju… Czytaj dalej Tradycyjny chłodnik bułgarski
Barszcz ukraiński
Składniki: 0,5 kg buraków 1 puszka koncentratu pomidorowego 0,1 kg fasoli białej 2 marchewki 1 pietruszka 1 seler 0,2 kg ziemniaków 0,2 kg kapusty włoskiej 125 ml kwasu buraczanego 2 ząbki czosnku mąka, śmietana, cukier, bulion lub woda Sposób przygotowania: Fasolę namoczyć na noc, ugotować do połowy miękkości (można zastąpić fasolą z puszki). Warzywa obrać… Czytaj dalej Barszcz ukraiński
Pasztet bez pieczenia
Składniki: 40 dag wątróbki z drobiu, 40 dag chudego boczku wędzonego 40 dag ugotowanego mięsa drobiowego, kilka łyżek masła, 5-6 ząbków czosnku, sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Na głębokiej patelni topimy 3-4 łyżki masła i obsmażamy plasterki boczku, dokładamy wątróbkę, dusimy razem na niewielkim ogniu przez około 20 minut, potem dodajemy mięso z kurczaka… Czytaj dalej Pasztet bez pieczenia
Pasztet wielkanocny
Sposób przyrządzenia wielkanocnego pasztetu: Mięso z królika i dzika podsmażyć z cebulą, dodać sparzoną wątróbkę i przyprawy, a następnie dusić w niewielkiej ilości wywaru. Gdy mięso zmięknie, dodać czerstwą bułkę w takiej ilości, aby wchłonęła wywar. Mięso odstawić do ostygnięcia. Pokroić słoninę w kostkę i sparzyć. Ostudzone mięso zmielić 3 razy, dodać sparzoną słoninę i… Czytaj dalej Pasztet wielkanocny
Schab pieczony
Sposób wykonania prostej i smacznej potrawy jaką jest pieczony schab: Obrany czosnek drobno posiekać, wymieszać z pozostałymi przyprawami. Kawałek ok 2 kg schabu bez kości natrzeć powstałą masą, odstawić na noc do lodówki nakryty folią. Piec około 2 godzin, co jakiś czas smarując go mlekiem. Po około 1,5 godziny dodać obrane i pokrojone kwaśne jabłka… Czytaj dalej Schab pieczony
Minipizza z grilla
Aby przygotować minipizze z grilla, należy rozpocząć od przesiania mąki do miski, dodać rozpuszczone drożdże do ciepłej wody i pozostałe składniki. Następnie wyrabiamy zwarte, gęste ciasto i zostawiamy je do wyrośnięcia. Sos pomidorowy mieszamy z bazylią i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, a cebulę obieramy i kroimy w plasterki. Paprykę oczyszczamy z gniazda nasiennego i kroimy… Czytaj dalej Minipizza z grilla
Zupa rybna z dodatkiem małż
Zupa rybna z dodatkiem małż to danie zdecydowanie egzotyczne. Aby przygotować zupę rybną z dodatkiem małż, należy pokroić cebulę na ćwiartki i podsmażyć na maśle razem z pokrojonym w plastry porem. Gdy cebula się zeszkli, należy dodać posiekany czosnek, pomidory, białe wino oraz bulion. Całość należy gotować przez około 10 minut, po czym należy dodać… Czytaj dalej Zupa rybna z dodatkiem małż