Zupa rybna z dodatkiem małż

Zupa rybna z dodatkiem małż to danie zdecydowanie egzotyczne. Aby przygotować zupę rybną z dodatkiem małż, należy pokroić cebulę na ćwiartki i podsmażyć na maśle razem z pokrojonym w plastry porem. Gdy cebula się zeszkli, należy dodać posiekany czosnek, pomidory, białe wino oraz bulion. Całość należy gotować przez około 10 minut, po czym należy dodać skórkę z połowy cytryny, tymianek oraz kawałki ryb i gotować przez kolejne pięć minut. Na końcu dodajemy małże i pozostawiamy na ogniu na kolejne pięć minut, aby się zagotowały. Gotową zupę rybną z dodatkiem małż należy doprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku.

Aby ją ugotować potrzebujemy:

30 dag dorsza
30 dag łososia
15 dag małży
0,5 litra bulionu warzywnego
1 puszka pomidorów
100 ml białego wina wytrawnego
2 cebule
1 por
1 cytryna
10 świeżych gałązek tymianku
5 ząbków czosnku
50 g masła